Tåg på väg ut från Stockholms central och skylt som visar vägen till bussar som ersätter inställda tåg. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT samt Fredrik Sandberg/TT
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT samt Fredrik Sandberg/TT
Kollektivtrafik

Tågförseningar mäts annorlunda av Trafikanalys och Trafikverket

1:16 min

Ny statistisk från myndigheten Trafikanalys visar att vart tredje persontåg var försenat eller blev inställt i Sverige under 2015. Men enligt Trafikverket är siffrorna missvisande.

Statistiken kartlägger hur många tåg som prickar ankomstminuten rätt.

– Trafikanalys har tittat på hur många tåg som prickar exakt ankomstminuten, vi brukar inte mäta punktligheten på det sättet. Punktligheten blir lite bättre under 2015 än vad det var 2014. Och vi klarar drygt 90 procent av tågen med femminutersnivån, säger Tommy Jansson, biträdande planeringsdirektör vid Trafikverket.

Till skillnad från myndigheten Trafikanalys, mäter Trafikverket tåg som kommer fram fem minuter inom ankomsttid som punktliga. Tommy Jansson menar att detta ligger till grund för att Trafikanalys statistik visar på så dålig punktlighet under 2015.

Men trots att punktligheten, enligt Trafikverket, ska ha blivit något bättre under fjolåret, är Tommy Jansson inte nöjd. Målet som Trafikverket har satt upp är att 95 procent av alla tåg i Sverige ska komma i tid.

– Vi skulle behöva trycka ner förseningar som ligger på tiominutersnivån ner till femminutersnivån, då skulle vi klara det här 95 procent-målet. Vi behöver underhålla spåren, underhålla fordonen och se till att personalen står på tå för att köra trafiken. Det är egentligen det vi inriktar oss på, säger Tommy Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista