Demonstration i Warsawa, Polen.
Demonstration i Warsawa, Polen. Foto: AP

Demokratirörelsen KOD har utlyst hungerstrejk i Polen

1:35 min

I Polen har en av grundarna till den regeringskritiska demokratirörelsen KOD utlyst hungerstrejk.

Hungerstrejken är en protest mot regeringens vägran att respektera beslut i landets författningsdomstol, rapporterar polska medier.

– Jag har beslutat att hungerstrejka tills domstolens beslut om de nya lagarna offentliggörs av regeringen, säger Andrzej Miszk, en av centralfigurerna i proteströrelsen Kommittén till demokratins försvar (KOD).

KOD-rörelsen har sedan i höstas lett stora demonstrationer runtom i Polen mot landets nya regering.

Regeringen och parlamentet har med en rad nya lagar försvårat den polska författningsdomstolens arbete som demokratins och grundlagens väktare. I stället har politiker fått en större makt över domstolen vars funktion är menad att vara oberoende, och krav på större majoritet och fler närvarande domare har gjort det svårare att fatta beslut.

I förra veckan dömde författningsdomstolen själv ut de nya lagarna som grundlagsvidriga. Europarådet uppmanade Polens regering att dra tillbaka lagarna som de anser hotar demokratin och rättsstaten. Men regeringen har, trots löften om att lyssna på kritiken, hittills vägrat att godta domstolsbesluten.

Regeringspartiet PiS partiledare Jaroslaw Kaczynski kallade i en tv-intervju under måndagen domstolens yttranden för "privata åsikter från några som råkar inneha dessa juridiska topposter".

Förhoppningarna om att grundlagskrisen i Polen skulle komma närmare en lösning efter Europarådets granskning verkar allt mer grusas. KOD-aktivisten Andrzej Miszk tänker enligt polska medier hungerstrejka "tills vidare" utanför premiärminister Beata Szydlos kontor i Warszawa.

Han har betonat att det är fråga om en enmansprotest och inget som han uppmanar andra att ta efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista