Polisens specialstyrkor i Bryssel positionerar sig.
Polisens specialstyrkor i Bryssel positionerar sig. Foto: AP

Misstänkt terrorist dödad i räd i Bryssel

En misstänkt terrorist har dödats. Två misstänkta terrorister uppgavs fortfarande vara på fri fot på tisdagskvällen. Fyra poliser har skadats, en av dem allvarligt. På tisdagskvällen var det facit av dramatiken i Bryssel.

Tidigt på tisdagseftermiddagen började räden i Bryssel där belgisk polis i samarbete med fransk polis slog till mot en lägenhet i Brysselstadsdelen Forest.

Enligt internationella medier misstänker polisen att de män som befann sig i lägenheten har kopplingar till Parisattackerna den 13 november. Sammanlagt 130 personer dödades då och hundratals skadades.

Vid ett tillfälle förekom uppgifter om att den misstänkte gärningsman som har dödats av polis i Bryssel skulle vara Salah Abdeslam, en av de huvudmisstänkta för Parisattackerna den 13 november. Men senare dementerades den uppgiften av belgiska myndigheter.

Fransk polis misstänkte tidigt att Parisattackerna hade planerats och delvis styrts från Bryssel.

De misstänkta terroristerna i lägenheten ska ha gått till omedelbart motangrepp mot polisen och lyckats fly över hustaken.

En av de misstänkta terroristerna identifierades från en polishelikopter och sköts till döds. De två övriga misstänkta ska ha omringats i ett kvarter.

En av de fyra poliser som skadades är allvarligt skadad, men inte livshotande enligt belgiska medier.

Hans Brun, som forskar kring terrorism, medverkade i Ekots direktsändning under kvällen.

Enligt Hans Brun har polisen övertaget mot de misstänkta, om de misstänkta är omringade.

– Då har polisen tiden på sin sida, sa Hans Brun.

Hans Brun sa i Ekots direktsändning att det förs en diskussion i Belgien om landets poliskår och dess svårigheter att förhindra terrorattentat och tillfångata misstänkta terrorister. Han kallade Belgien ett svart hål när det gäller polisarbete mot terrorism.

Däremot ger Hans Brun fransmännen en eloge, både när det gäller underrättelseverksamhet och polisarbete.

Polisen kritiserades på tisdagen, dels för att de misstänkta hade lyckats fly från den lägenhet där de hade uppehållit sig, dels därför att det utbröt skottlossning bland vanliga brysselbor.

Hans Brun konstaterar att gärningsmännen var beredda att använda våld. Det tyder på att det inte rör sig om vanliga yrkeskriminella, enligt Hans Brun. De misstänkta flydde över hustaken. Det tyder på att de hade tänkt ut en flyktväg och även det tyder på att de inte är vanliga kriminella, enligt Hans Brun.

Belgiska Le Soir uppger att elva personer för närvarande misstänks för kopplingar till Parisattackerna den 13 november.

Åtta av de elva misstänkta är frihetsberövade. Men två misstänkta har hittills inte gripits.

Under eftermiddagen spärrades två skolor och två daghem av men de omkring 100 barnen kunde senare föras i säkerhet och återförenas med sina föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista