29-årige rökaren Xiong Shi Yang i Peking
1 av 3
29-årige rökaren Xiong Shi Yang i Peking tror inte antirökpropaganda fungerar i Kina Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Bernhard Schwartlander WHOs Kinachef
2 av 3
Bernhard Schwartlander WHOs Kinachef varnar att rökningen kan kosta 3 miljoner kineser livet årligen år 2050 Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Liu Dunqin i Dalian förlorade sin storrökande man i lungcancer före hans 50-årsdag
3 av 3
Liu Dunqin i Dalian förlorade sin storrökande man i lungcancer före hans 50-årsdag Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio

Antalet rökare ökar i Kina

2:03 min

Det blir allt färre rökare i de flesta länder, men inte i Kina. Där tar 15 miljoner fler personer nu cigarettbloss dagligen än för 5 år sedan, visar den senaste statistiken. En tredjedel av Kinas rökare förväntas att dö i förtid. Det är en tickande hälsobomb.

– Min man smygrökte även när han hade fått lungcancer och strålades. Nikotinberoendet var så starkt, berättar Liu Dunqin i Dalian. Han dog före sin 50-års dag för fyra år sedan.

Alla tobaksfabriker skulle stänga genast i Kina om Liu Dunqin fick bestämma. Men det statliga tobaksbolaget som tillverkar mer än var tredje cigarett på jorden drar in sju procent av den statsbudgeten och ger miljontals människor jobb.

Därför har Kina inte vidtagit några kraftfulla åtgärder trots att man skrivit på WHOs tobakskonvention för 10 år sedan. Mer än hälften av männen i landet röker.

Cigaretter säljs styckvis till ungdomar, ett paket kostar några kronor, ålderskontrollen är obefintlig och varningstexterna på de utsmyckade paketen minimala. Något nationellt rökförbud på offentlig plats som kontor och restauranger finns inte.

En miljon kinesiska rökare dör av sitt tobaksbruk årligen liksom hundratusen barn och kvinnor som passivt drar in giftångorna av att vara i samma rum.

År 2050 väntas tre miljoner kineser avlida av cigarettrök i cancer, hjärtinfarkt och stroke till enorma kostnader för sjukvården om inget görs, varnar Världshälsoorganisationens Kinachef Bernhard Schwartländer.

Men det som fungerat i andra länder, kraftigt höjda priser, tuffa röklagar och otäcka bilder på paketen, tror inte 29-årigen rökaren och författaren Xiong Shi Yang kommer att hjälpa i Kina.

Folk lyssnar inte på statlig propaganda, enligt Xiong Shi Yang i Peking.

Han tror att många unga tänker som honom. Att de inte bryr sig om vare sig sin eller andras hälsa förrän det är för sent.

Ett längre reportage om Kinas rökare kommer i Studio Ett i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista