Republikanen Marco Rubio.
Republikanen Marco Rubio meddelar att han ger upp sin valkampanj. Foto: Angel Valentin/TT.

Marco Rubio har gett upp

0:52 min

Tisdagens avgörande primärval i USA har krävt sitt första stora offer. I natt meddelade Floridasenatorn Marco Rubio att han avbryter sina försök att bli republikanernas presidentkandidat 2016.

Grafik: Så gick det - delstat för delstat

– Det verkar inte vara Guds plan att jag blir president 2016, eller kanske någonsin. Från och med nu lägger jag ner min kampanj, sa Rubio i sitt tal i Miami i Florida i natt.

Nattens primärval var redan innan, vinna eller försvinna, för Marco Rubio. Rubio kommer från Florida, han representerar Florida som senator i kongressen, han är den verklige hemmasonen.

Han har också som ung, karismatisk politiker med invandrarbakgrund av en del setts som Republikanernas svar på Barack Obama, och han har länge spåtts en lysande framtid.

Men under den primärvalskampanj där allt ställts på ända och den politiska kartan helt ritats om av fastighetsmagnaten och dokusåpakändisen Donald Trump, fick Rubio förnedrande storstryk i sin egen hemstat av just Trump.

En förlust som inte gav Rubio något annat val än att i natt meddela att han lägger ner sin kampanj.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista