Bild på poliser som förbereder insatsen.
Jakten på de misstänkta terroristerna pågick hela natten. Foto: Thierry Monasse

Stor sökinsats efter misstänka terrorister

Ett stort område är avspärrat
1:47 min

I Bryssel pågår en stor polisinsats i jakten på de misstänkta gärningsmän som försvann i samband med en polisrazzia i går då en av gärningsmännen sköts till döds och fyra poliser skadades.
De misstänkta gärningsmännen tros ha kopplingar till terrordåden i Paris i november i fjol då 130 människor dödades.

Enligt vad belgisk polis uppger nu på morgonen så har polisinsatsen pågått hela natten och har fortsatt nu på morgonen i Bryssels södra delar. Flera gator är avspärrade och en polishelikopter kommer och går över sökområdet där minst två misstänkta gärningsmän, enligt polisen, bedöms finnas kvar.

Det var igår eftermiddag som belgisk och fransk polis tillsammans skulle göra ett tillslag som de blev utsatta för kraftig beskjutning. Minst 30 skott ska då ha avlossats enligt uppgifter i belgiska medier. Minst två personer ska i samband med det ha flytt från platsen över taken och försvunnit trots den massiva polisinsatsen.

Under kvällen igår hördes ännu fler skott avlossas och en misstänkt gärningsman ska då ha blivit skjuten till döds. Fyra federala poliser har skadats men två av poliserna fick lämna sjukhuset igår kväll. En av dom skadade poliserna kommer från Frankrike, de andra tre är belgare. Alla ingår, enligt Belgiens justitieminister, i en gemensam utredningsgrupp mellan länderna.

Både belgiska och franska medier rapporterar att den här gruppen utreder just attentatet som riktades mot den franska fotbollsarenan Stade de France. Tre självmordsbombare slog till mot Stade de France men lyckades inte ta sig in på arenan där en fotbollslandskamp pågick och där den franske presidenten satt i publiken. Enligt uppgifter i fransk tv-kanal utreds det om två personer med falska syriska pass kan ha kopplingar till Belgien.

Attentatet mot Stade de France var ett led i de samordnade attackerna i Paris den 13 november då sammanlagt 130 människor dödades.

Under dagen i dag har Belgiens nationella säkerhetsråd kallats in där flera ministrar i regeringen ingår och under förmiddagen väntas också den federala åklagaren hålla en presskonferens för att berätta mer om den pågående polisinsatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".