Republikanernas Donald Trump under ett segertal i primärvalet. Ekots korrespondent Inger Arenander.
Republikanernas Donald Trump under ett segertal i primärvalet. Ekots korrespondent Inger Arenander. Foto: TT/SverigesRadio. Montage: Sveriges Radio.

Analys: Trump splittrar republikaner och enar demokrater

"Svårigheterna att stoppa Trump har ökat"
7:14 min

I natt, svensk tid, har det genomförts primärval i fem delstater inför det amerikanska presidentvalet i höst. I Florida, North Carolina, Illinois, Ohio och Missouri har väljare sagt sitt om vem dem vill se som just sin presidentkandidat. Ekots korrespondent i Washington har följt valet och har lämnat denna analys.

Grafik: Så gick det Experterna: Guide till valen


Donald Trump vann i fyra av fem delstater. John Kasich tog hem segern i Ohio för republikanerna.

– Det betyder att det blir en lång kampanj för republikanerna, förmodligen kamp ända in i kaklet ända in till konventet i sommar om vem de ska ha som sin kandidat, säger Inger Arenander. 

Affärsmannen Donald Trump leder stort, men fortfarande finns två kandidater till kvar.

Det är Ted Cruz, senator från Texas och John Kasich, guvernör från Ohio som vann sin första vinst i natt, hans hemstat Ohio.

De två tänker hänga i, säger Arenander, och deras avsikt är att Donald Trump inte ska vinna en majoritet av delegaterna och bli nominerad. De försöker hindra honom.  

– För Marco Rubio, senator från Florida, som nu misslyckades med att vinna sin egen hemdelstat är det naturligtvis katastrof. Hans kampanj kollapsade och hans kampanj krossades av Donald Trump, som vann mycket stort i Florida, som är en mycket viktig delstat där vinnaren tar allt hos republikanerna.

Så det är en stor förlust för Rubio, en stor framgång för Trump, konstaterar Inger Arenander.

Men med tanke på Trump fortsätter ha de här framgångarna, vilka möjligheter har egentligen Ted Cruz och John Kasich att utmana honom?

– Ted Cruz har fortfarande en möjlighet. Han ligger just nu efter med omkring 200 delegater så att han har kanske en chans om han blir väldigt framgångsrik, säger Arenander.

Hon säger att hon tycker att det som händer nu är lite ironiskt, att det är Trump och Cruz som är de främsta aspiranterna att bli republikanernas presidentkandidat i november. 

– Cruz är en mycket konservativ senator från Texas som är illa sedd och illa omtyckt av det republikanska etablissemanget, ledningen i kongressen. Den känslan är ömsesidig, kan man säga. 

Ted Cruz har gjort det som en politisk idé att kritiseras det politiska etablissemanget. Han har bland annat gjort sig känd för att stoppa ett budgetförslag som ledde till att man fick stänga delar av myndigheterna i USA till höga kostnader. 

Men nu har alltså partiledningen två kandidater i täten och ingen av dem vill man ha. Det vekar som att en del jobbar ju med att försöka stoppa Trump med bland annat annonser. Andra tror att man kan sluta upp bakom honom, detsamma med Ted Cruz, menar Inger Arenander.

– Svårigheterna att försöka stoppa Trump har ökat, säger Inger Arenander. John Kasich, tror jag, måste vinna alla delegater som är kvar för att överhuvudtaget ha en chans.

Man kan ju tänka sig att Cruz och Kasich på något sätt försöker samarbeta, men det blir svårt för dem att stoppa Donald Trump.

På demokraternas sida kan man prata om nästan storslam för Hillary Clinton i natt. Varför går det så bra för henne?

– Hillary Clinton har ju börjat sin kampanj för länge sedan. Hon har aldrig slutat kampanjat, var det någon som sa, säger Inger Arenander. Hon har arbetat länge och har ett starkt väljarstöd bland viktiga grupper och hon har naturligtvis politiska idéer som väldigt många väljare stödjer. Hon är väl känd av väljarna och har en mycket välorganiserad kampanj och ett starkt ekonomiskt stöd.

– Hon har svagheter också. Hon är inte särskilt omtyckt, hon anses som väldigt kompetent och kunnig men hon väcker inte väljarnas engagemang. Det gör ju hennes utmanare Bernie Sanders. 

Sanders har ju gjort en mycket bra kampanj, mycket bättre än vad någon hade trott. Han har även påverkat Hillary Clinton politiskt och drivit henne lite längre till vänster, säger Arenander. 

Men har Sanders en reell möjlighet att bli demokraternas kandidat? 

– Det tror jag inte att han har. Det är ju inte bara så att Clinton vinner väljarrösterna i primärvalen hon har ju också fördelen av att ha det starkaste stödet bland de så kallade superdelegaterna. Det har hon fördel av.

Lika splittrande som Donald Trump är för republikanerna lika enande kommer han att bli för demokraterna. Trump mobiliserar på den republikanska sidan, men om det blir han som blir motståndare till demokraterna så kommer de på sin sida mobilisera olika minoritetsgrupper, kvinnor och väljare som inte vill ha Donald Trump som president, avslutar Inger Arenander.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".