Grönsaker och fisk på en tallrik
Foto: Onsøien, Ole Gunnar

Ekologiskt ska ge ny fart till matexporten

"Kan bli ett draglok"
1:50 min

Den svenska matexporten har varit en växande framgång i många år. Men nu bromsar exporten in. Och då kan exporten av ekolivsmedel bli en lösning. Det säger Johan Cejie, försäljningschef på organisationen KRAV.

– Jag menar att det är en väg för att verkligen få igång livsmedelsexporten. Om vi har någonting att leverera så borde det kunna bli ett draglok för exporten av svenska livsmedel, säger Johan Cejie.

Ekomaten kan bli ett draglok för den svenska livsmedelsexporten, säger alltså Johan Cejie på KRAV. Han pekar på matsäkerhet och Sveriges goda rykte på miljöområdet som fördelar.

– Det finns väldigt många människor som bor i områden som är svårt förorenade. När vi möter de marknaderna så är det faktum att vi har ett rent land i grunden väldigt starkt. Och på det lägger vi mervärden med giftfrihet och klimatanpassning, säger Johan Cejie

Men den samlade svenska livsmedelsexporten går inte lika bra som tidigare. Det säger Carl Eckerdal, chefekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen.

– Ja vad vi ser nu är en lite oroväckande svacka i svensk livsmedelsexport, säger Carl Eckerdal.

Det samlade värdet av den svenska matexporten är omkring 70 miljarder kronor. Nu handlar det inte om att exporten av livsmedel minskar. Men ökningen är inte så stor längre. Under 2014 ökade exporten av livsmedel med 6,6 procent. Under 2015 var ökningen mindre än hälften så stor, 2,9 procent. Carl Eckerdal tycker att det är allvarligt att livsmedelsexporten inte längre ökar så snabbt. Med växande import av mat till Sverige från utlandet har de svenska livsmedelsföretagen kunnat kompensera sig med ökad export.

– Det är ju det halmstrå som många företag har gripit efter under de senare åren. De har kunnat få iväg sina produkter till länder runt om, framför allt i Europa. Och nu ser de att vi håller på att tappa taget om det här halmstrået och det är allvarligt, säger Carl Eckerdal.

Men när det gäller ekomat ser det alltså mycket ljusare ut.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi ser en dubblad export inom ett par år på det här området, säger Johan Cejie på KRAV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".