Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ingves kräver att bankerna erbjuder kontanthantering

1:21 min

Bankerna ska via lagstiftning tvingas tillhandahålla kontanter. Det kräver riksbankschef Stefan Ingves idag på DN Debatt.

– Det är rimligt tycker jag att man kan sätta in pengar på banken och man kan ta ut pengar på en bank, säger han.


Riksbankschefens krav kommer på grund av att regeringen nu har att ta ställning till en utredning om grundläggande betaltjänster i samhället.
Stefan Ingves vill förtydliga bankernas ansvar.

– Det är uppenbart att bankerna har svårt att hantera sådant själva, för att de konkurrerar med varandra och har svårt att hantera en sådan process. Det betyder att det kan vara lämpligt att det allmänna säger ifrån, och berättar hur det ska vara.

Ingves utspel i dag är ett remissvar på utredningen om grundläggande betaltjänster.

Läget i dag är att staten bekostar att Länsstyrelserna ser till att det ska finnas möjlighet att använda kontanter på olika håll i landet där det kan vara svårt att hitta banker som har den servicen.

Om det ska göras något ytterligare med anledning av förslaget från utredningen om grundläggande betaltjänster tar regeringen ställning till senare.

Stefan Ingves tycker inte att det är staten som ska stå för kontantservicen utan att bankerna ska göra det.

– Det blir orimligt att staten ska ta hand om det som bankerna inte vill göra. Det allmänna ställer upp med en lång rad förmåner och villkor när det gäller att driva bankverksamhet, då är det inte orimligt att bankerna tillhandahåller den här tjänsten på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista