Kontokort och en laptop. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

BRÅ: Näringslivet måste ta större ansvar

1:34 min

Banker och e-handlare måste ta ett större ansvar för att motverka kortbedrägerier. Det anser Brottsförebyggande rådet. 

För två år sedan fick Brottsförebyggande rådet, BRÅ, i uppdrag av den förra regeringen att kartlägga bedrägeribrotten i Sverige. Kartläggningen presenteras i dag och visar att kortbedrägeri är det bedrägeribrott som flest polisanmäler. De utgör 22 procent av alla bedrägerianmälningarna – och de ökar.

– Kortbedrägerier kan man, i huvuddrag, begå på två olika sätt. Antingen har bedragaren det fysiska kortet i handen, och handlar eller för uttag med det. Men det som är absolut vanligast i dag, och är snabbast ökande, det är något som kallas card not present. Alltså att man inte har något kort i handen, utan handlar med stulna kortuppgifter. Man kan köpa de på nätet ganska enkelt, de är lätta att komma över. Det är det stora problemet i dag, säger Klara Hradilova Selin, utredare vid BRÅ.

För att stoppa utvecklingen vill BRÅ att näringslivet tar ett större ansvar, och inför moment vid internetköp som försvårar för bedragare att använda någon annans kort eller kortuppgifter. Till exempel ökat användande av e-legitimationer.

Men inom e-handeln finns en konflikt mellan å ena sidan fler säkerhetsåtgärder, å andra sidan snabbare försäljning, säger Klara Hradilova Selin, som därför nu föreslår branschgemensamma överenskommelser.

– Många ser det som ett slags dilemma, att fler säkerhetsåtgärder gör att kunder väljer att handla hos en konkurrent där det är enklare, där man inte behöver fylla i något extra lösenord eller kod. Det som skulle kunna förbättra situationen är att införa branschgemensamma åtgärder, så att man inte ser det som en konkurrensfråga. Det skulle kunna hjälpa till.

Svensk Handel säger till Ekot BRÅ:s rapport är "viktig", och delar uppfattningen att fler handlare bör ansluta sig till säkrare betalningslösningar vid e-handel.

Men organisationen vill inte se några branschgemensamma överenskommelser. Det skulle missgynna svenska handlare till fördel för utländska aktörer, som inte skulle omfattas av överenskommelserna, befarar Svensk handel.

– E-handlaren i Skövde konkurrerar direkt med en handlare i Kina. Om vi gör det för svårt att handla i den svenska butiken väljer konsumenten den enklare, utländska leverantören. De enda som blir glada för det är polisen, som slipper göra sitt jobb, säger Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista