Oppositionsledaren Kyriakos Mitsotakis anklagar Greklands regering för att ha förlorat kontrollen över flyktingkrisen i landet.
1 av 3
Oppositionsledaren Kyriakos Mitsotakis anklagar Greklands regering för att ha förlorat kontrollen över flyktingkrisen i landet. Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio
Greklands migrationsminister Giannis Mouzalas (till höger) är just nu hårt pressad
2 av 3
Greklands migrationsminister Giannis Mouzalas (till höger) är just nu hårt pressad. Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio
Ett tåg rullar in vid Greklands norra gräns, Idomeni, som omvandlats till ett migrantläger.
3 av 3
Ett tåg rullar in vid Greklands norra gräns, Idomeni, som omvandlats till ett migrantläger. Foto: AP

Flyktingkris orsakar politisk strid i Grekland

"Det här är oacceptabelt"
2:24 min

Det allvarliga läget för tiotusentals flyktingar och migranter som nu är fast i Grekland har också lett till politisk strid i landet.

Efter en olycklig felsägning höjs nu också krav på migrationsministerns avgång.

I ett tältläger i norra Grekland infinner sig oppositionsledaren Kyriakos Mitsotakis.

Oppositionen, som den senaste tiden stärkts i opinionen, anklagar den vänsterledda regeringen för att ha förlorat kontrollen.

En mamma bär fram sin gråtande bebis mot Kyriakos Mitsotakis samtidigt som han irriterat säger att det är uppenbart att regeringen inte gjort tillräckligt för att undvika den här situationen.

– Det här är oacceptabelt. Det är besvärande för de europeiska värderingarna. De här människorna måste flyttas härifrån snarast möjligt, säger Mitsotakis som leder det största oppositionspartiet, konservativa Ny demokrati.

Någon timme senare dyker Giannis Mouzalas, migrationsminister i den vänsterledda regeringen upp tillsammans med EU:s flyktingkommissionär, den grekiska politikern Dimitris Avramopoulos. De gör samma rundvandring i leran i det överfulla tältlägret vid gränsen till Makedonien.

– Den här tragedin kommer få ett slut. Men vi tänker inte använda oss av kravallpolis och hundar. Vi är inte ett sådant land, säger Mouzalas och lovar att det överfulla tältlägret i Idomeni ska vara avfolkat inom 20 dagar men att man inte tänker använda tvångsmedel.

Förra veckan stängdes den så kallade Balkanrutten för flyktingar och migranter helt men över tio tusen människor har valt att stanna kvar under mycket svåra omständigheter i hopp om att gränsen norrut ska öppnas igen. Regeringens försök att få dem att flytta till andra bättre rustade läger runt om i Grekland har hittills ignorerats av de flesta.

Totalt är nu 44 000 flyktingar och migranter fast i Grekland. Sjukdomar har börjat spridas och fall av Hepatit A, gulsot, har upptäckts hos barn både i lägret i norra Grekland och i Pireaushamnen i Aten där nära 4 000 människor nu vistas.

I dag drabbades den grekiska regeringen av ännu ett problem sedan migrationsminister Mouzalas i en tv-intervju av misstag kallade grannlandet Makedonien för just Makedonien; istället för det officiella den före detta jugoslaviska republiken Makedonien.

Namnfrågan är mycket känslig i Grekland och nu kräver både oppositionen och den vänsterledda regeringens koalitionspartner, nationalistiska partiet Oberoende greker att migrationsministern ska avgå - mitt under brinnande flyktingkris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".