Vikta svenska sedlar i ett trädgårdsland.
Foto: Pontus Lundahl / TT

Tillväxttakten kan halveras nästa år visar Nordeas konjunkturprognos

1:31 min

Nordea spår i en ny konjunkturprognos att tillväxttakten kommer att halveras nästa år.

I år fortsätter Sveriges ekonomi att växa i samma höga tempo som förra året, alltså omkring fyra procent.

Det finns flera skäl till prognosen om att tillväxten kommer att halveras, säger chefsekonomen Annika Winsth.

– Även om Riksbanken fortsätter att föra en expansiv penningpolitik så faller inte räntan mer. Priset på pengar har bottnat. Och det betyder att stimulansen för hushållen men också för byggandet och andra delar av ekonomin inte är lika stor längre.

Offentliga sektorns utgifter kommer inte bidra lika mycket.

– Vi ser också att flyktingmottagandet har minskat dramatiskt från i höstas och att offentliga sektorns utgifter därför inte kommer att bidra lika mycket till tillväxten.

– Men 2,2 procents tillväxt som vi tror på är ungefär den årliga tillväxt som Sverige har haft i genomsnitt under en längre tid.

En av förklaringarna till en betydligt lägre tillväxt nästa år är alltså att Nordea inte tror att Riksbanken kommer att sänka räntan ytterligare och på det sättet bidra med mer stimulans.

Annika Winsth har länge tyckt att Riksbankens räntesänkningar varit onödiga med tanke på hur bra svensk ekonomi har gått. Det finns en risk för överhettning.

Nu tror hon att det är en omsvängning på gång inom Riksbankens direktion, att det i dagens låginflationssamhälle kan få ta lite längre tid att nå inflationsmålet på två procent och att man därför inte ska fortsätta att sänka räntan.

– Jag upplever att det finns flera i direktionen som också börjar resonera som jag att riskerna med att fortsätta att sänka räntan är större än att låta bli. Och att förtroendet för inflationsmålet kanske man ändå kan upprätthålla genom att kommunicera att långsiktigt ska vi tillbaka till två procent men här och nu tar det lite längre tid, säger Annika Winsth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista