Batra och Björklund i dagens riksdagsdebatt.
Batra och Björklund i dagens riksdagsdebatt. Foto: Christine Olsson/TT

Batras utspel skapar konflikt inom Alliansen

1:56 min

Moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel om att en moderatledd regering inte kommer att lagstifta om lägre löner har lett till irritation inom alliansen.

Under dagens riksdagsdebatt om nyanländas vägar till jobb var frågan om sänkta lägstalöner i fokus.

Trots moderatledaren Anna Kinberg Batras besked om att en moderatledd regering inte kommer att lagstifta om lägre löner så försvarade Liberalernas Jan Björklund som tagit initiativ till debatten sin linje.

 – Till alla er som har markerat mot Liberalernas förslag, såväl de rödgröna som till Anna Kinberg Batra vill jag säga: Ingen som jobbar i Sverige ska få sänkt lön. I Sverige sänker vi inte löner för dem som jobbar. Men det vi måste diskutera är hur nyanlända flyktingar ska undvika att hamna i utanförskap, säger han.

 Det var i Ekot i morse som Moderatledaren Anna Kinberg Batra sa att det inte kommer bli någon lagstiftning om sänkta lägstalöner om hon blir statsminister efter nästa val.

 Utspelet väcker irritation hos de övriga allianspartierna som har öppnat för en sådan lösning för att fler nyanlända ska få jobb.

 – Vi hade en princip under åtta års alliansregering med Fredrik Reinfeldt som statsminister, att när vi har olika uppfattningar mellan allianspartierna så ställer vi inte ultimatum till varandra. Det tyckte jag var en god princip, säger Liberalernas Jan Björklund.

 Så fastän hon stänger dörren, så vill du förhandla?

– Ja, det är självklart. Det är fyra partier som gemensamt ska bilda regering när den möjligheten ges, och då förhandlar vi gemensamt om det programmet, säger Jan Björklund.

 Även Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson säger att frågan om att lagstifta om lönenivån för bland andra nyanlända inte alls är avförd från dagordningen.

 – Besked om allianspolitik, det levereras alltid gemensamt av de fyra allianspartiledarna, säger Anders W Jonsson.

 Men Anna Kinberg Batra vidhåller sitt besked om att en Moderatledd regering inte kommer riva upp den svenska modellen genom att lagstifta om sänkta lägstalöner.

 – Det finns vissa centrala frågor där man måste vara extra tydlig. Jag tänker inte sätta mig och förhandla om att höja skatten på arbete heller, till exempel, säger hon.

 Men trots Moderaternas besked fortsatte statsminister Stefan Löfven i dagens riksdagsdebatt att anklaga samtliga borgerliga partier för att vilja runda arbetsmarknadens parter och därmed skjuta den svenska modellen i sank:

 – Nu står de borgerliga här i kammaren och säger att vi vill inte sänka några löner. Det är precis det ni föreslår. En del säger det rakt ut. Vattendelaren i svensk politik går precis här nu. Det är mellan er som tycker att människor ska vara i jobb och tvingas ha bidrag. Och det är mellan oss som tycker att människor ska vara i arbete men inte behöva bidrag. Där går skiljelinjen.

 Beskedet från Anna Kinberg Batra gav Stefan Löfven inte mycket för. Det moderata förslaget om en ny anställningsform där man lär sig ett yrke på jobbet och får betalt för tiden man faktiskt arbetar innebär i praktiken samma sak, enligt Stefan Löfven:

– Det Moderaterna vill göra är att lagstifta om en helt ny anställningsform. Det är allvarligt tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista