Svenska terror­utredningar: Februari 2016 Stockholm

1:08 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

En man i 30-års åldern häktas den 11 februari misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Den 7 april åtalas han vid Attunda tingsrätt. Enligt åklagaren ska han ha köpt bland annat en tryckkokare, aceton och stålkulor i syfte att bygga en bomb för ett självmordsdåd. I hans dator fanns bland annat nedladdade filer om självmordsattentat och instruktioner om hur man bygger hemmagjorda bomber.

I åklagarens bevisning finns också vittnesmål från anhöriga om att mannen ska ha sagt att han ville begå ett självmordsdåd, och döda sig själv och personer som var emot terroristgruppen islamiska staten. 

Enligt åtalet ska mannen vid två tillfällen har försökt resa för att ansluta sig till islamiska staten i Syrien, båda gångerna stoppades han i Turkiet.

Enligt åtalet är det ett terroristbrott för att det han planerade allvarligt kunnat skada Sverige, och syftade till att skrämma befolkningen och skada de grundläggande strukturerna i Sverige.


Mannen nekar till brott. Rättegång hålls senare i april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista