Svenska terror­utredningar: Juli 2015 Göteborg

Terrorbrott genom mord
1:25 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

Två män 30 och 32 år gamla, grips och häktas den 24 juli misstänkta på sannolika skäl för terroristbrott. Männen nekar, men åtalas misstänkta för terroristbrott genom mord i Syrien 2013.

Som bevisning använder åklagaren en film som visar hur två män får sina halsar avskurna, och enligt åklagaren är de två åtalade med och utför morden. Filmen hittas i samband med en husrannsakan i en utredning om narkotikabrott.

Männen döms i december 2015 till livstidsfängelse av Göteborgs tingsrätt. Enligt domstolen är det ett terroristbrott för att morden, så som de utförs och med tanke på de hot som uttalades i filmen - har varit ämnade att skada staten Syrien, och för att syftet varit att ingjuta allvarlig fruktan hos en befolkningsgrupp som enligt gärningsmännen inte tillhörde den rätta läran.

Målet överklagas och togs upp i hovrätten i början av mars. Svea hovrätt fastställer den 30 mars domen om livstids fängelse för båda männen.

Samtidigt häktas en 26-årig i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till terrorbrott vid samma händelse och efterlyses internationellt. Ytterligare tre män kommer i januari 2016 att häktas i sin frånvaro för delaktighet i samma brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".