Svenska terror­utredningar: Juni 2015 Stockholm

0:40 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

I Stockholm anhålls en 45-årig man på sannolika skäl misstänkt för att ha utbildat för terrorism.

Efter en husrannsakan upptäcks inspelade ljudfiler på en konversation han haft över nätet med sin son som var i Syrien, där han enligt åklagaren gav han sonen instruktioner om tillverkning av sprängladdningar. 

Mannen begärs häktad, men domstolen anser att det inte finns skäl för häktning eftersom det inte finns risk att han förstör bevis eller gömmer sig.

Enligt utredningen stred sonen med den islamistiska gruppen Junud al-Sham, som också ska ha stridit med al-Qaidas syriska gren Jabhat al-Nusra, och instruktionerna ska ha varit avsedda för att attackera centralfängelset i Aleppo. 

Det här är första åtalet enligt lagen som gör det straffbart att utbilda, rekrytera eller offentligt uppmana till terroristbrott eller annan särskilt allvarlig brottslighet.

När åtalet lämnas in i oktober är rubriceringen utbildning för särskilt allvarlig brottslighet. 

Under rättegången i januari 2017 säger åklagaren att det rör sig om utbildning för allmänfarlig ödeläggelse - där syftet bland annat ska ha varit att skrämma befolkningen.

Mannen nekar, han anser att det han sagt inte ska ses som utbildning, och att fängelset i Aleppo ska ses som ett legitimt mål i den väpnade konflikt som råder i Syrien. Dom kommer den 15 februari 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista