Svenska terror­utredningar: September 2011 Göteborg

1:13 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

Den 10 september 22.45 grips fyra personer i Göteborg misstänkta för förberedelse till terroristbrott på Göteborgs centralstation. De grips av nationella insatsstyrkan och Göteborgspolisen.

Samtidigt pågår en invigning av en utställning i konsthallen Röda Sten i närheten, där konstnären Lars Vilks sagt att han ska medverka. Gästerna evakueras därifrån.

Då har Säpo haft spaning på och avlyssnat männen under en tid.

Tre av männen, 25, 26 och 23 år gamla begärs häktade, men då har rubriceringen ändrats från förberedelse till terroristbrott till förberedelse till mord och det är också det de åtalas för i december.

Enligt åklagaren planerade männen att mörda Lars Vilks, de hade tidigare setts vid konsthallen, en av männen var inne och frågade efter Lars Vilks som inte var där, och de hade beväpnat sig med kniv.

I bevisningen finns också tidningar och filmer som ska visa männens kopplingar till våldsbejakande islamism som funnits hemma hos männen. Motivet ska enligt åklagaren ha varit Lars Vilks teckningar av profeten Mohammed.

Männen, som nekar, frias, i både tingsrätt och hovrätt. Enligt domstolarna är det inte klarlagt att männen hade beslutat sig för att beröva Lars Vilks livet. De döms för brott mot knivlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista