Svenska terror­utredningar: Maj-Juni 2010 Stockholm

1:20 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

Två män, en 22-åring från Göteborg häktas i maj, och en 26-åring från Stockholmsområdet häktas i juni misstänkta för stämpling till terroristbrott.

Misstankarna handlar om att de i samröre med islamistiska gruppen al-Shabab ska ha åtagit sig att utföra självmordsattentat i Somalia De åtalas i oktober.

Enligt åtalet var planerna i ett mycket tidigt skede och åklagaren säger att hon inte vet närmare var eller när attentaten skulle ske, men planeringen ska enligt häktningsframställningarna ha skett både i Sverige och i Somalia.

Syftet ska enligt stämningsansökan ha varit att sätta skräck i den somaliska befolkningen och skada det somaliska samhället.

Båda männen medgav under rättegången att de varit i Somalia, en av männen medgav att han varit på ett av al-Shababs träningsläger, men båda nekade till att de skulle ha planerat attentat.

Tingsrätten dömer den 8 december 2010 till fyra års fängelse. Men i sin dom den 2 mars 2011 friar Hovrätten, som anser att det inte finns tillräcklig bevisning.

En av männen som friades finns nu i Syrien och enligt uppgifter till Ekot har han rekryterat en grupp unga kvinnor som rest för att ansluta sig till Islamiska staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista