Svenska terror­utredningar: Januari 2006 Uppsala/Kista

1:59 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

Tre män 19, 22 och 25 år grips den 30 januari, misstänkta för olika grader av inbladning i ett attentatsförsök mot en irakisk vallokal i Kista, och planerna på ett attentat mot livets ord i Uppsala.

De två äldre häktas och åtalas senare i maj misstänkta för försök till terroristbrott och förberedelse, alternativt stämpling till terroristbrott. Den yngste åtalas misstänkt för förberedelse eller stämpling till terroristbrott.

Enligt åtalet har 22-åringen kastat två brandbomber mot vallokalen, men de antände aldrig. 25-åringen ska ha skickat ett meddelande till flera redaktioner efter attacken om att det var al-Qaida som låg bakom.

Tillsammans ska de tre också ha planerat att attentat mot församlingen Livets ord i Uppsala.

Männen upptäcks efter att 19-åringen spelat in en film där han utgett sig för att vara mujahedin och varnat länder i västvärlden för jihad på grund av de USA-allierade ländernas invasion i Irak.

Filmen fick säkerhetstjänster i flera länder att söka efter mannen, som bodde med sina föräldrar i Skåne, och när man hittade honom fann man också hans konversationer över nätet med de andra männen.

Stockholms tingsrätt dömer i juni de tre männen för bland annat försök och stämpling till terroristbrott, men domen ändras av hovrätten som anser att händelsen inte utgör terroristbrott eftersom de åtalade försökte anlägga branden nattetid när lokalen var tom.

Även om branden tagit sig hade det sannolikt inte allvarligt kunnat skada tilltron till det demokratiska systemet eller staterna Sverige eller Irak, enligt hovrätten.

Istället bedömer domstolen att det handlar om försök till mordbrand, medhjälp till försök till mordbrand och stämpling till mordbrand, och sänker straffen till fängelse i ett år och tre månader respektive två år.

Den yngre frias helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista