Svenska terror­utredningar: Oktober 2005 Göteborg

Terrorattentat i Bosnien
1:06 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

En 18-årig man i Göteborgsområdet grips i en lägenhet i Bosnien, bland annat efter information från svenska säkerhetspolisen.

När han grips hittas sprängmedel, bälten som används av självmordsbombare och en film där två män hotar länder som har trupper i Afghanistan eller Irak. 18-åringen bedöms vara en av männen på filmen.

Enligt misstankarna ska han tillsammans med ett antal andra personer planerat att utföra ett attentat någonstans i Bosnien.

Även i Sverige startas en utredning för att se om det funnits planer på att begå attentat här, men efter att han åtalats i Bosnien läggs den svenska utredningen ner.

Han döms i januari 2007 till 15 års fängelse för terroristbrott. Straffet sänktes till åtta år och fyra månader i en högre instans.

I juni 2009 överförs han till Sverige. 2011 frigavs han villkorligt.

Samme man ska ha gripits i slutet av januari i Grekland misstänkt för vapenbrott och för att ha försökt resa för att ansluta sig till terroristgruppen Islamiska staten i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".