Svenska terror­utredningar: September 2004 Västerås

Nazister förberedde sprängdåd
1:12 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

I september och november häktas fyra personer misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

De fyra uppges tillhöra en nazistgrupp och de grips i samband med att de krossat över 100 glasrutor vid en skola i Västerås.

Under utredningen hittar polisen något som betecknas som ett politiskt manifest, där gruppen beskrivit hur den skulle attackera viktiga funktioner i samhället, bland annat kraftverk och vattenverk.

De åtalas i januari 2005 vid tingsrätten i Västmanland misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Det är första åtalet som rör misstänkta terroristbrott i Sverige.

I domen den 2 februari 2005 friar tingsrätten från förberedelse till terroristbrott.

Däremot dömdes tre män till två års fängelse för grov skadegörelse för att ha slagit sönder fönster på offentliga lokaler runt om i Mellansverige till ett värde av 1,4 miljoner kronor.

En kvinna dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Tingsrätten ansåg inte att gruppen hade tagit ett konkret beslut att gå vidare med allvarligare attacker mot till exempel kraftstationer, vilket innebar att de inte kunde dömas för förberedelse till terrorbrott.

Domen fastställdes i hovrätten 12 maj 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".