Svenska terror­utredningar: April 2004

1:30 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

Fyra personer häktas misstänkta för förberedelse till terroristbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, och medhjälp till terroristbrott, misstänkta för att ha skickat pengar för attentat i Irak.

Nästan ett år efter häktningsförhandlingen, i april 2005, åtalas två av männen. Förundersökningen mot de andra två männen läggs ner.

Enligt åtalet ska de mellan 2002 och 2004 ha samlat ihop och skickat 148 000 USD via den al-Qaida kopplade terroristorganisationen Ansar al-islam, pengar som ska ha varit avsedda för attentat i Irak.

Pengarna kan enligt åklagaren både ha gått till attentat, men också till kostnader kopplade till attentat, till exempel som ersättning till självmordsbombares familjer.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är uppenbart att männen visste att pengarna skulle användas för terrorism, och att syftet när handlingarna utförs planmässigt av en terrororganisation inte kan vara annat är att försöka injaga allvarlig fruktan hos en befolkningsgrupp eller destabilisera samhällets strukturer i Irak.

Tingsrätten dömer till fängelse i sju respektive sex år, för förberedelse till terroristbrott, och för brott som begåtts innan terroristlagen infördes 2002 döms de för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, och för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet.

Hovrätten bedömer att det bara är bevisat att 33 000 USD skickats till Ansar al-islam, och sänker straffen till fem respektive fyra och ett halvt års fängelse.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista