Svenska terror­utredningar: Oktober 2003 Stockholm

0:57 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

En 37-årig man från Stockholm grips i sin lägenhet där polisen hittar två vapen. I häktningsförhandlingen underkänner domstolen åklagarens begäran om att han ska häktas misstänkt för förberedelse eller stämpling till terroristbrott, och häktar honom misstänkt för grovt vapenbrott.

I november åtalas han för vapenbrottet. Han döms till tio månaders fängelse och i samband med det läggs utredningen om terroristbrott ned enligt säkerhetspolisen.

Vad misstankarna avsåg blev aldrig känt. I tidigare förhör med säkerhetspolisen hade mannen bland annat medgett att han varit på islamistiskt träningsläger i Pakistan.

Den 13 december 2005 grips han i Prag, och utlämnas senare till USA där han 2009 döms till livstids fängelse för terroristbrott. Han har enligt domstolen bland annat försökt bygga upp ett träningsläger för terrorister i Oregon i USA, samt stöttat terrorism och spridit information om sprängmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista