Illustration över Turkiets flagga till vänster och EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans till höger.
EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans vid EU-mötet i dag. Foto: AFP / AP

Turkiet måste uppfylla alla EU:s krav

1:48 min

Turkiet får ingen gräddfil in i EU utan måste uppfylla alla EU:s krav. Ett avtal om att skicka tillbaka flyktingar till Turkiet måste vara helt förenligt med internationell rätt.

Det beskedet gav i dag EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans inför EU:s toppmöte i morgon.

Det blir inga massutvisningar av flyktingar från Grekland till Turkiet. Allt kommer att ske i enlighet med internationell och europeisk rätt, säger Frans Timmermans nu.

I dag bemötte han kritiken från både regeringar och flyktingorganisationer mot den uppgörelse som EU hoppas nå med Turkiet under torsdag och fredag.

Alla som söker asyl i Grekland kommer att få en individuell prövning med rätt att överklaga. Men eftersom Turkiet ska klassas som ett så kallat säkert asylland så kommer i stort sett alla att kunna skickas tillbaka dit eftersom de anses kunna få en fristad i Turkiet. Men både Grekland och Turkiet måste först ändra sin lagstiftning så att den överensstämmer med EU-rätten och med FN:s Genevekonvention.

Turkiet måste inte ratificera Genekonventionen fullt ut, det räcker om lagstiftningen lever upp till Genevekonventionens krav, sa Timmermans. Han var övertygad om att FN:s flyktingorgan UNHCR kommer att välsigna en sådan lösning.

EU lovar att på laglig väg ta emot en syrisk flykting från Turkiet för varje syrier som skickas tillbaka dit. Här vill kommissionen använda sig av redan fattade beslut om omfördelning av asylsökande inom EU. 54 000 av de 16 000 som man beslutat om, är i dag inte öronmärkta.

De ska kunna användas för att ta emot syriska flyktingar från Turkiet. Men även Sverige har gjort anspråk på den flyktingkvoten. I höstas begärde Sverige att andra EU-länder ska ta emot flyktingar från Sverige. Men det tycks efter dagens besked från Bryssel alltmer avlägset.

Frans Timmermans sa också att Turkiet måste uppfylla alla EU:s krav för att få viseringsfrihet redan från i sommar. Och att även om förberedelser nu pågår för att öppna nya kapitel i medlemsförhandlingarna med Turkiet, så kan det ske först när alla kriterier uppfyllts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista