Obama och den nominerade Merrick Garland
Obama och den nominerade Merrick Garland Foto: TT/Saul Loeb

Merrick Garland nominerad till USA:s nya högsta domare

3:00 min

USA:s president Obama nominerade under onsdagseftermiddagen chefsdomaren Merrick Garland till ny domare i USA:s mäktiga högsta domstol. Garland är ansedd som en av landets skickligaste jurister och har ingen uttalat politisk profil – men det är ändå bäddat för ännu en strid mellan den demokratiske presidenten och den republikanskt dominerade kongressen.

President Obama sa att han i Merrick Garland nominerat en expemplarisk domare och upprepade i samma andetag att han nu fullföljer sin konstitutionella skyldighet som president; att inom rimlig tid nominera en ersättare till Antonin Scalia, som hastigt dog för en månad sedan.

Obama sade lika bestämt att det nu är senatens konstitutionella skyldighet att träffa och intervjua Merrick Garland och sedan rösta om att godkänna honom eller ej.

Och precis lika bestämt upprepade i dag den republikanske ledaren i senaten, Mitch Mcconnell, det han sagt ända sedan Scalias dog: Senaten kommer inte att ens träffa den som Obama nominerar, vem det än är.

Inte i protest mot den nominerades eventuellt bristfälliga juridiska kvalifikationer, utan av princip – eftersom den republikanska linjen är att en ny ledamot av Högsta Domstolen bör utses av nästa president, och inte av den vars ämbetsperiod tar slut om mindre än ett år, så att höstens presidentval på så vis även blir att bestämma för vem som får nästa livslånga domarstol i HD.

Republikanernas förhoppning är förstås att det blir en republikan som i november väljs till USA:s nästa president och att en sådan skulle nominera en person med en mer konservativ syn både på hur konstitutionen ska tolkas och på de värdefrågor som djupt splittrar USA, frågor som till exempel synen på abort och rätten att bära vapen.

USA:s Högsta domstol fattar prejudicerande beslut som kan påverka i generationer och kan som sista och högsta instans både godkänna eller underkänna de beslut och lagar som presidenten respektive kongressen fattar.

Merrick Garland är i dag chefsdomare i den domstol som rankas näst högst i USA och han är rent objektivt en av USA:s tyngsta jurister.

Han har inte haft en uttalat profilerad politisk linje, utan bedöms vara en jurist någonstans i mitten, vars beslut inte i förväg kan förutsägas.

Men striden som uppstått kring USA:s högsta domstol utspelas bortom enskilda individers kvalifikationer och har istället blivit ännu en högoktanig politisk faktor under det valår som redan slagit alla historiska rekord i dramatik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista