Breivik i rätten i Skien
Anders Behring Breivik i rätten. Foto: Lise Åserud / TT

Breivik hävdade i rätten att han fått skador

1:35 min

Anders Behring Breivik visar inga tecken på att ha tagit skada av sin långvariga isolering i fängelset.

Det säger rättspsykiater Randi Rosenqvist, som i dag vittnade i rättegången där terroristen Breivik har stämt norska staten för brott mot mänskliga rättigheter.

”Det är min mening att jag inte har sett några isoleringsskador”, sa Randi Rosenqvist till media direkt efter sitt vittnesmål.

Anders Behring Breivik talade i dag själv inför rätten här i Skien. Han hävdade då bland annat att han har fått skador av sin långvariga isolering, som huvudvärk, öronsus och försämrat minne.

Men rättspsykiater Rosenqvist, som har skrivit flera rapporter om Breivik efter terrordåden 2011, håller alltså inte med. Det kan anses styrka norska statens sak i den här rättegången. Staten nekar till att behandlingen av Breivik i fängelset skulle innebära brott mot två artiklar i Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Breivik hävdade i rätten under onsdagen att han inte längre vill använda våld för att nå sina politiska syften. Rättspsykiatern var oenig även där. Hon utesluter inte att Breivik kan begå nya våldsbrott för att få uppmärksamhet när han inte längre är omtalad och anses vara en viktig person.

När Ekots korrespondent Jens Möller pratar med Breiviks advokat Øystein Storrvik säger han att rättspsykiaterns vittnesmål stärker Breiviks önskan om något mildare regler i fängelset, till exempel att han inte ska behöva ha en glasruta mellan sig och besökare.

– Hennes riskvärdering, säkerhetsvärdering säger att man kan något lättare regim för honom. Det är det saken handlar om. Att hon sa extremt negativa saker om hans återfallsfara ligger i saken, säger Øystein Storrvik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista