Läskflaskor i en butik. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP.
Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP.

Storbritannien inför skatt på socker

1:23 min

I Storbritannien har finansminister George Osborne i dag lagt fram regeringens nya budget. En av nyheterna är att landet ska få en sockerskatt på läsk.

– Vi inför en ny sockerskatt på läskedrycksindustrin, sa George Osborne när han i dag lade fram sin nya budget. Och hans partikamrater jublade.

Precis som i Sverige har en sockerskatt debatterats livligt i Storbritannien de senaste åren, i takt med nya larmrapporter om att de brittiska barnen blir allt mer överviktiga.

Den nya skatten ska införas om två år, så att fabrikanterna har tid på sig att ställa om sin produktion till mindre sockerhaltiga drycker.

Den nya sockerskatten beräknas ge 520 miljoner pund per år till statskassan, det motsvarar drygt 6 miljarder svenska kronor.

– Vi ska använda pengarna till att fördubbla stödet till idrott i låg- och mellanstadiet, säger George Osborne.

En annan stor nyhet i budgeten är att George Osborne tänker införa subventionerat sparande för unga. Alla britter som är under 40 år gamla och som sparar 4 000 pund ska få en bonus på 1000 pund av staten. Sparar de 8 000, blir det tusen pund till.

Det är i övrigt en stram budget, där Osborne har kvar målet att dagens underskott i budgeten ska ha förvandlats till ett överskott år 2020

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista