Kolkraftverk som det kommer upp rök ur. Molnig himmel.
Vattenfalls kolkraftverk Schwarze pumpe i Lausitz i östra Tyskland Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Svårt för Vattenfall att sälja brunkolsverksamhet

1:34 min

Det ser allt svårare ut för Vattenfall att sälja brunkolsverksamheten i östra Tyskland. Den mest seriösa budgivaren meddelade att den tar tillbaka sitt bud när tidsfristen i dag gick ut.

Oron är stor i regionen för vad som ska hända när det svenska energibolaget lämnar regionen. Men på Vattenfall är det locket på.

Fyra dagbrott och lika många kraftverk är till försäljning. På kraftverket Schwarze Pumpe visar Kerstin Schilling upp verksamheten, men vill inte säga något om dagens besked.

– Ingen här kan säga något, säger talespersonen på ett av Vattenfalls kraftverk.

Sedan det statliga tjeckiska bolaget CEZ meddelat att det drar sig ur, återstår enligt medieuppgifter två tjeckiska intressenter.

De osäkra förutsättningarna för att driva verksamheten vidare har gjort det svårt att hitta någon som vill köpa Vattenfalls tillgångar, som enligt analytiker rasat i värde.

Elpriset har sjunkit kraftigt och den tyska regeringen har tydligt signalerat att man tänker avveckla brunkolet under kommande decennier.

Lausitzregionen i östra Tyskland är helt beroende av kolindustrin och där är besvikelsen stor över Vattenfalls beslut att sälja. Med dagens knappa information ökar osäkerheten och oron över vad som väntar.

– Vattenfalls försäljning är inte bra, säger Christine Herntier, borgmästare i orten Spremberg.

– Vi har kämpat oss upp efter det ekonomiska sammanbrottet som följde på den tyska återföreningen. Det vi mödosamt har lyckats bygga upp raseras nu igen av Vattenfall, säger en av många oroliga borgmästare i kolregionen i östra Tyskland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista