Federal Reserve
Federal Reserve i Washington DC. Foto: J David Ake/TT.

Oro håller räntan nere i USA

0:59 min

Det blev ingen höjning av styrräntan i USA igår. Centralbanken Federal Reserve meddelade istället att det kommer två höjningar i år men att räntan kommer att ligga kvar på under en procent.

– Man ser till viss del att den amerikanska ekonomin ser bra ut men man är orolig för den globala ekonomin och man vill inte riskera att knäcka de goda tecken som ändå finns, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Finansmarknadens blickar var vända mot USA igår, där den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen meddelade att styrräntan ligger kvar på spannet mellan 0,25 och 0,5 procent, som beslutades i december.

Trots att den amerikanska ekonomin går bra, så finns flera osäkerhetsfaktorer utomlands som gör att banken följer en försiktig räntelinje.

– Jag tror att det framför allt är Kina, lite svagt i Europa och att det även är stökigt i många tillväxtländer, säger Anna Breman. 

USA:s centralbank höjde räntan i december, för första gången på sju år, vilket var en signal om att den amerikanska ekonomin började komma igång efter recessionen. Att banken nu i mars inte höjer igen, betyder inte att det var fel att höja i december, enligt Anna Breman.

– Den amerikanska ekonomin har ändå återhämtat sig väl sedan finanskrisen, arbetslösheten är nu nere under fem procent och den har fortsatt att falla, säger hon. 

Gårdagens räntebesked fick dollarn att försvagas, och det kan på sikt påverka den svenska ekonomin negativt, säger Anna Breman. Men långsiktigt mår Sverige bra av att USA:s ekonomi mår bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista