Kabinettssekreterare Annika Söder
Kabinettssekreterare Annika Söder. Foto: Henrik Montgomery/TT

Första svenska besöket sedan erkännandet

1:59 min

För första gången sedan Sverige erkände Palestina som stat för ett och ett halvt år sedan har den palestinska ledningen på Västbanken fått politiskt högnivåbesök från Sverige.

Kabinettssekreterare Annika Söder var där i början av veckan.

Men resan blev också ännu ett bevis på den dåliga relation till Israel erkännandet har lett till. Kabinettssekreteraren fick inte träffa den israeliska sidan, för den svenska utrikesledningen är inte välkommen.

Men officiellt handlade avslaget om kalenderproblem:

– Vi gav datumförslag både till Palestina och till Israel och det fungerade inte för Israel.

Från israeliskt håll har man ju angett kalenderskäl förut, men det är ju så att man har  sagt öppet och högt och klart och tydligt från israeliskt håll att varken Margot Wallström eller du är välkomna?

– När de nu avböjer med kalenderskäl så får vi ju respektera det. Och istället så besökte jag bara Palestina, och jag hoppas att vi kan komma till Israel också snart.

Hur löser ni det här, hur ska ni hantera den här relationen till Israel?

– Relationen till Israel är ju väldigt viktig. Vi visste ju när vi erkände Palestina att det inte skulle uppskattas av Israel, så vi förstod att de skulle vara kritiska. Det vi inte accepterar är ju när vi får höra lögner och när det nästan kommer i närheten av förtal när det gäller vad Sverige står för.)

Senast i raden av verbala utfall från israeliska politiker mot Sverige var det Israels energiminister Yuval Steinitz som i januari beskyllde utrikesminister Margot Wallström för att vara antisemit och uppmuntra terrorism.

Från svenskt håll ses de starka israeliska reaktionerna inte bara som ett uttryck för missnöje med Sveriges erkännande av Palestina, utan också som ett sätt att avskräcka andra EU-länder från att följa Sveriges exempel. Inget land har gjort det hittills, men Frankrike - som driver ett nytt initiativ om en internationell fredskonferens - har hotat med att erkänna Palestina om det försöket misslyckas.

Det svenska erkännandet har också lett till att Israel inte släpper in svenska diplomater i Gaza. Ett allvarligt problem, och ohållbart i längden, säger Annika Söder.

– Vi arbetar nu tillsammans med andra biståndsgivare för att hålla koll på vårt bistånd, och vi vill ju att vårt bistånd till Gaza ska kunna fungera. På lång sikt är det här naturligtvis inte hållbart, på kort sikt arbetar vi genom andra kanaler för att kunna hålla koll på det vi gör i Gaza.


 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista