Frankrikes förre premierminister Francois Fillon och den nuvarande premiärministern Manuel Valls.
Frankrikes förre premierminister Francois Fillon och den nuvarande premiärministern Manuel Valls. Foto: Lionel Bonaventure och Jacques Demarthon/AFP

Frankrikes roll i EU-förhandlingarna om flyktingarna

1:55 min

Dagens EU-förhandlingar med Turkiet gällande flyktingfrågan väntas bli tuffa i och med att åsikterna går kraftigt isär mellan medlemsländerna.

Frankrike som vanligtvis är ett mäktigt EU-land har valt att hålla sig i skymundan under hela flyktingkrisen och framstår nu som klart försvagat. Det säger Catherine Withol de Wenden, migrationsforskare på universitetet Science Po i Paris.

– Frankrikes ställning i EU har försvagats och det har också samarbetet med Tyskland och bilden av Frankrike som ett land för mänskliga rättigheter, säger hon.

Frankrike driver inga förslag, utan följer bara efter och den fransk-tyska axeln mitt i Europa är bräckligare. Att förhandla med Turkiet väcker också nya spänningar.

 – Är det hela EU:s åsikt att vi ska förhandla med Turkiet om medlemskap eller bara Angela Merkels, undrade Francois Fillon, Frankrikes före detta premiärminister i nationalförsamlingen i tisdags. Stämningen var hätsk. Var står och vad gör Frankrikes regering, undrade Fillon.

 – Vi stödjer Angela Merkel fullt ut, var den socialistiske regeringschefen Manuel Valls svar, samtidigt som han sa att Frankrike varken vill köpslå med Turkiet eller utsättas för utpressning.

Litauens president Dalia Grybauskaite sa detsamma redan i förra veckan: Ingen utpressning tack. Ungern la redan då sitt veto mot att ta emot syriska flyktingar i något utbyte och Cypern hör också till de motspänstiga.

Länderna har egna politiska agendor i strid med en gemensam för EU.

– Frankrike tänker kortsiktigt och styrs av nationalism och självupptagenhet, säger Catherine Withol de Wenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista