SKL, sjukvårdspersonal och Malmö sjukhus
Foto: Johan Nilsson / TT, Jessica Gow / TT, Erik Nylander/TT

SKL: Inhyrningen av sjuksköterskor kommer fortsätta

1:47 min

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tror att inhyrningen av personal inom vården kommer att fortsätta att öka framöver.

I fjol steg kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor med nästan 20 procent till fyra miljarder kronor för Sveriges regioner och landsting.

Hans Karlsson som är chef för vård och omsorg på SKL ser ingen enkel lösning på problemet.

– Nästan oavsett vilka insatser som vi och våra medlemmar kan jobba med på kort sikt så kommer det inte att gå att bryta det här snabbt, säger Hans Karlsson, chef för vård och omsorg på SKL.

Kostnaderna för hyrläkare har ökat sedan länge men de två senaste åren har det även blivit vanligt att hyra in sjuksköterskor. Många sjuksköterskor söker sig till bemanningsföretagen och lämnar fasta anställningar. Det här var särskilt tydligt i Region Skåne där kostnaderna för hyrpersonal ökade med mer än 50 procent i fjol.

En av de som bytt till bemanningsföretag är sjuksköterskan Mia Mårtensson i Malmö.

– Valet att gå till bemanning är faktiskt lite att visa att jag går inte med på de arbetsförhållanden jag får på sjukhuset utan jag vill bli uppskattad för det jag kan och det jag gör på jobbet. Man får en bättre lön och man får en möjlighet att bestämma över sin arbetssituation på ett annat sätt på bemanningsföretag, säger Mia Mårtensson.

Många chefer på sjukhusen tycker att landstingen och regionerna ska sätta stopp för inhyrningen av vårdpersonal för att undvika att fler sjuksköterskor går till bemanningsföretagen. Men ett stopp skulle bara förvärra problemet, tror Linda Uddén affärsområdesansvarig på bemanningsföretaget Centric Care.

Hon tycker i stället att sjukhusen och vårdcentralerna ska hyra in personal tidigare än de gör i dag.

– Många gånger när vi blir tillfrågade och kommer in så har många lämnat arbetsplatsen för att det är dålig arbetsmiljö. Man jobbar mycket övertid och har inte möjlighet att få ledigt som man vill. Då tror jag att man är tvungen att hyra in under en längre period än vad man hade behövt om vi hade blivit engagerade tidigare, säger Linda Uddén affärsområdesansvarig på Centric Care.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista