En militant grupp ur Islamiska Staten kör i kortege i Raqa, Syrien.
Lagförslaget ska göra terrorresor straffbara. Foto: AFP PHOTO / HO / WELAYAT RAQA / TT

Finska lagförslag ska göra terrorresor straffbara

1:43 min

Finland försöker stoppa de som reser för att strida med IS. Nu förbereds lagförslag för att för att göra terrorresor straffbara.

Från Finland har det bekräftats att ett 70-tal människor rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS under de senaste åren.

Den finska säkerhetspolisen tror det verkliga antalet är något större. Även om antalet fall som uppdagas nu minskar jämfört med en större våg i början av förra året är det en företeelse som fortsätter.

Finlands utrikesminister Timo Soini uttryckte häromdagen stor oro för att rekrytering till den fruktade terrorgruppen ännu pågår, och sa att Finland främst bidrar till att bekämpa IS på plats. Finlands insats med att utbilda kurdiska Peshmergastyrkor i norra Irak har pågått sedan förra våren och kommer att fortsätta tills vidare.

Nu förbereds ett lagförslag liknande det svenska om att göra det straffbart att resa utomlands för att ägna sig åt terrorbrott, och även att finansiera sådana resor. Ett samarbete pågår mellan myndigheter och olika finländska frivilligorganisationer med att bygga upp en sorts exit-program för unga människor som vill lämna samröret med IS.

Flera unga människor i Finland har trätt fram och berättat om hur värvningsförsök sker relativt öppet i vardagssituationer och riktar in sig på unga som kommit till Finland utan sin familj.

Till en början fanns bland de som gav sig av även personer som sade sig vilja ägna sig åt humanitär hjälp, eller bara lockades av tanken på att bo i Kalifatet, den islamiska stat som IS säger sig strida för.

Men de som reser nu är endast ute efter att bruka våld, säger polisen.

Av det 70-tal som man vet har rest från Finland för att ansluta sig till IS tros uppemot 20 ha dött i strider och attentat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista