Redan befintlig vindkraft i Sorsele
1 av 3
I dag finns det två vindkraftsparker i Sorsele. Foto: Nils Eklund / Sveriges Radio
Jonas Forsgren, Nej-sägare till mer vindkraft i Sorsele.
2 av 3
Jonas Forsgren, Nej-sägare till mer vindkraft i Sorsele. Foto: Nils Eklund / Sveriges Radio
Kjell Öjeryd vänsterpartist och kommunalråd i Sorsele.
3 av 3
Kjell Öjeryd är vänsterpartist och kommunalråd i Sorsele. Han är för en vindkraftsetablering. Foto: Nils Eklund / Sveriges Radio

Ovanlig folkomröstning om vindkraft

2:24 min

Under söndagen hålls en mycket ovanlig folkomröstning i Sorsele i Västerbotten där invånarna ska få tycka till om kommunen ska tillåta mer vindkraft än den som redan finns i Sorsele i dag.

Det är andra gången efter att Skurup röstade nej i en liknande folkomröstning 2002, och initiativtagaren i Sorsele, Jonas Forsgren tror att de kan inspirera fler i Sverige att göra samma sak.

– Det är ju folk från hela landet som har hört av sig till mig. Och nu har vi chansen att säga stopp och att sluta att utnyttja Norrlands inland och bara ta naturresurserna. Vi vill ha någonting tillbaka, argumenterar Jonas Forsgren som var den som startade namninsamlingen som över 400 och 20 procent av Sorseleborna skrev under som är bakgrunden till folkomröstningen.

Men ska inte Sorsele vara med och bidra till energiomställningen?

– Jo, men vi har redan två vindkraftsparker i kommunen och ett vattenkraftverk så att vi bidrar ju.

Han bor just intill den i dag isbelagda Vindelälven. Om Vattenfalls planer på totalt 100 nya vindkraftverk utöver de 40 som redan finns i kommunen blir verklighet så kommer den i dag mörkgröna träd klädda horisonten på andra sidan älven även prydas av 200 meter höga vindsnurror, enligt Jonas Forsgren.

– Det kommer ha en stor påverkan på landskapsbilden. Du kommer kunna se vindkraftverk från Sorsele och fyra mil söderut.

Vänsterpartisten och kommunalrådet Kjell Öjeryd är för vindkraftsetableringen.

Naturvärden och besöksnäring är viktigt säger han men vindkraftsprojektet kan samtidigt generera nödvändiga arbetstillfällen under byggnadsåren och sen i form av exempelvis driftsteknikerjobb.

– Jag har sagt hela tiden att vi aldrig kan ställa flera näringar mot varandra. Vi tappar folk varje år. Och så har vi en kommun som är 8000 kvadratkilometer stor, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd som själv skulle få ersättning som markägare och därför inte kommer vara med och fatta några kommunala beslut om Vattenfalls vindkraftsprojekt.

Folkomröstningen är rådgivande och kommunledningen avvaktar valdeltagandet innan det går att säga hur Sorselebornas åsikt ska beaktas inför beslutet om att godkänna Vattenfalls projekt eller inte.

Lokalt vindkraftsmotstånd i Sverige är vanligt och har ökat, säger Karin Hammarlund Kramer, kulturgeograf, tidigare vid SLU och idag konsult som följt frågan under 25 års tid.

Hon tror en förklaring är att det inte finns någon enhetlig utvärderingsmodell av vindkraftsetableringarna runt om i landet som i tillräcklig utsträckning fångar in hur medborgarna påverkas.

– Som visar även de sociala värdena i landskapet. Och hur dem kan påverkas av den här typen av anläggningar. Därför att ytan är som sagt konstant men mängden projekt som konkurrerar och kommer konkurrera om den här ytan den ökar, säger Karin Hammarlund Kramer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista