Statsminister Stefan Löfven. Foto: Maja Suslin/TT
Stefan Löfven redogjorde på förmiddagen i riksdagen för den planerade överenskommelsen mellan EU och Turkiet. Foto: Maja Suslin/TT

Ingen omfördelning av flyktingar

Löfven: Det är människosmuggling och folk dör i hundratal
1:51 min

Regeringen avstår från sitt krav på omfördelning av flyktingar till andra EU-länder. Detta för att underlätta ett gemensamt avtal på EU-toppmötet i Bryssel idag.

Statsminister Stefan Löfven redogjorde på förmiddagen i EU-nämnden i riksdagen för den planerade överenskommelsen mellan EU och Turkiet. Överenskommelsen syftar till att få stopp på flyktingsmugglingen över havet från Turkiet till Grekland.

– Vi har den här mycket besvärliga situationen på vattnet mellan Grekland och Turkiet vi måste få stopp på det, det är människosmuggling, människor som dör i hundratal, säger Stefan Löfven.

– För att få stopp på situationen har vi sagt att de 54 000 som ur vilken vi kunde få en omfördelning, dem låter vi också ingå i detta om det nu behövs. Nu är det viktigt för Sverige och hela EU att få stopp på situationen i dessa vatten, säger han.

EU-ledarna ska enligt Stefan Löfven ha enats om villkoren för avtalet med Turkiet. För varje syrisk flykting som skickas tillbaka till Turkiet kommer en annan syrisk flykting att väljas ut av FN:s flyktingorgan UNHCR för att på laglig väg få asyl i EU.

De flyktingar som illegalt fortsätter ta sig över havet från Turkiet, ska enligt förslaget gå igenom en asylprocess i Grekland. Där ska turkiska tjänstemän närvara och kostnaden för detta ska täckas av EU-budgeten. De flyktingar som inte har asylskäl kommer att skickas tillbaka till Turkiet enligt det utlämningsavtal som Grekland har med Turkiet. EU har inget sådant avtal.

Sverige betraktar inte Turkiet som ett säkert land att utvisa turkiska medborgare till, men är beredd att gå med på att utvisa flyktingar till. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kommenterar avtalet.

– Jag uppfattar avtalet som att det är fritt fram för Grekland att skicka tillbaks alla som inte är turkiska medborgare till Turkiet, säger Jonas Sjöstedt.

En viktig sak vid det förra toppmötet var att Sverige påverkat en skrivning om att internationell rätt ska gälla för flyktingarna. I utkastet till beslutet står det internationell standard istället.

Stefan Löfven menar dock på att beslutet fortfarande gäller.

– Nu har det förtydligats och konkretiserats, och Turkiet gör ett åtagande att leva upp till detta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".