En rad politiker sitter vid ett bord.
De nya förslagen har tagits fram av Tyskland, Turkiet och EU:s ordförandeland Nederländerna. Foto: Olivier Hoslet

EU-toppmöte med Turkiet ska nå överenskommelse om flyktingfrågan

2:17 min

På EU-toppmötet som pågår i Bryssel hoppas man kunna komma överrens om en överenskommelse mellan EU och Turkiet för att få stopp på den farliga människosmugglingen till Grekland.

I en intervju med studioreporter Göran Dahlquist svarar reporter Herman Melzer på frågor direkt med från Bryssel. Han tror att det kan bli svårt för parterna att komma överens.

Hur viktigt är mötet?

– Det är oerhört viktigt. EU har sedan november arbetat med olika överenskommelser och förhandlingar med Turkiet. Nu är det viktigt att det blir ett avtal. Men det verkar rätt så ordentligt kärvt. Ett negativt tecken som jag såg var att Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Hollande kom till mötet utan att säga något till de väntande journalisterna utanför. Det har jag nog aldrig sett förut. Det tyder på att det är lite spänt.

Kommer Turkiet med nya krav den här gången?

– Det tror man inte. En diplomatisk talesman för den turkiska premiärministern har sagt att turkarna inte kommer med några nya krav. Det lär nog bli svårt för själva avtalet finns ganska noggrant utmejslat i åtta olika punkter.

Vilka är stötestenarna i det här?

– Det verkar inte vara det som handlar om flyktingar och visumliberalisering, utan om att alla länder måste vara med på det här. Turkiet har varit väldigt motsträviga. Det är spänt mellan Turkiet och Cypern på grund av konflikten där. Att få med sig Cypern verkar vara det riktigt svåra.

Många EU-länder obstruerar när det gäller flyktingomfördelning. Men Sverige gör det inte.

– Sverige kommer att hjälpa. Sverige har tvingats avstå från att få flyktingar flyttade från Sverige till andra EU-länder. Den kvoten går nu i stället till Turkiet. Vi har hört Stefan Löfven uttryckta sig negativt. Det första han sa när han satt i riksdagens EU-nämnd på morgonen var att det här inte är optimalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista