Människor som demonstrerar, Brasiliens flagga.
Demonstration i Sao Paulo. Foto: Andre Penner/TT

Protester mot att Lula da Silva blir minister

Hemlig telefoninspelning läckte till media
1:44 min

I Brasilien protesterar tiotusentals människor i dag mot att expresident Lula da Silva i dag svärs in som stabschef i president Dilma Rousseffs regering. Da Silva står anklagad för att ha tagit emot mutor i den stora korruptionshärva som skakar Brasilien.

Inne i presidentpalatset jublade åhörarna när Brasiliens expresident Lula da Silva och den nuvarande, Dilma Rousseff, anlände till installationsceremonin. Men utanför hade människor samlats för att skrika protestramsor.

Redan i går kväll samlades tiotusentals människor på gatorna i flera brasilianska städer för att protestera mot att den korruptionsanklagade förre presidenten Lula da Silva nu blir stabschef i regeringen.

Genom att bli minister får Lula da Silva en viss immunitet i den pågående muthärvan inom det statliga oljebolaget Petrobras. Han kommer hädanefter bara kunna åtalas i högsta domstolen.

President Dilma Rousseff hävdar att Lula da Silva, som är väldigt populär i de fattigare delarna av Brasilien, kommer att stärka regeringen och utforma en ekonomisk politik som kan ta landet ur recessionen. Men oppositionen anklagar presidenten för att försöka skydda sin föregångare från åtal. En misstanke som stärktes när en hemlig telefonavlyssning igår läckte till media.

– Jag skickar dig ett intyg som visar att du kommer utses till minister. Använd bara det om du måste, säger Dilma Rousseff till Lula da Silva på en hemlig telefoninspelning för några dagar sen.

Samtalet tolkas av brasilianska medier som att presidenten försökte hjälpa sin föregångare att undkomma en möjlig häktningsorder innan installationsceremonin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".