Fem män i mörk kostym och kvinna i röd kavaj.
Foto: Francois Walschaerts/TT.

Ingen optimism på EU-toppmötet med Turkiet

1:32 min

Dagens EU-toppmöte om hur Turkiet ska hjälpa EU att hand om flyktingar och migranter är ett av flera. Trots att det i dag finns ett konkret förslag är optimismen frånvarande.

När EU:s ordförande Donald Tusk kom till mötet lät han inte särskilt optimistisk, trots att det nu finns ett förslag till avtal.

 – Jag är försiktigt optimistisk men uppriktigt sagt mer försiktig än optimistisk, sa han.

Och så här kommenterade statsminister Stefan Löfven Tusks försiktiga optimism.

– Det är naturligtvis svårt. Det är en komplex fråga men vi måste göra vårt yttersta för att komma ifrån en situation där människor dör på havet mellan Turkiet och Grekland, att vi kan vända det till en migration som bygger på säkerhet och ordning, säger Löfven.

Det förslag som finns till avtal gäller bland annat hur i princip alla flyktingar utom kurder ska flyttas från Grekland till Turkiet. Från Turkiet ska sedan maximalt 72.000 syrier få bosätta sig i ett EU-land. På så sätt ska människosmugglarna inte längre ha någon att smuggla.

Turkiska medborgare ska också få möjlighet att resa till de flesta EU-länder utan visum och så ska Turkiet få ytterligare 30 miljarder kronor för att hand om flyktingar och migranter.

Men det svåraste problemet på mötet väntas bli Cypern. Cypern blockerar Turkiets förhandlingar om EU-medlemskap. Cypern kräver tullättnader plus möjlighet till direkta förbindelser med turkiska flygplatser och hamnar.

– Jag hoppas på en överenskommelse imorgon men det blir ingen förändring när det gäller vår position, säger Cyperns president Nicos Anastasiades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista