IS-krigare i montage med USA:s utrikesminister John Kerry
Foto: TT

Kerry: IS begår folkmord

1:23 min

USA:s utrikesminister John Kerry har klassificerat den så kallade Islamiska Statens, IS, handlingar som folkmord. Han sa att det är viktigt att sätta etikett på dessa brott men ännu viktigare att stoppa dem.

– Enligt min bedömning har Daesh gjort sig skyldigt till folkmord mot yazidier, kristna och shiamuslimer, sa John Kerry i Washington.

Han anklagade den så kallade Islamiska Staten för brott mot mänskligheten och etnisk rensning.

”Äntligen”, ”det var på tiden” - så löd några av de spontana reaktionerna på Kerrys utspel som delvis kom oväntat men efter omfattande påtryckningar från den amerikanska kongressen.

Men så sent som igår sa man från USA:s utrikesdepartement att ett eventuellt beslut i frågan om folkmordsklassificeringen inte skulle komma i dag före den deadline som kongressen satt. Men efter ytterligare kritik valde Kerry att göra sitt uttalande.

Kerrys slutsatser väntas inte påverka USA:s policy gentemot IS, det förändrar ingenting när det gäller Washingtons åtaganden. Däremot kommer det att göra det lättare för USA att argumentera för ökade insatser mot gruppen.

Den så kallade Islamiska Staten har videodokumenterat många av deras övergrepp och mord. Som när 19 kristna egyptier fick halsen avskuren på en strand i Libyen. Eller när en jordansk pilot brändes till döds, och människor som sänkts ner i bur i vatten där de lämnats att drunkna medan undervattenskameror filmat deras dödskamp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista