Person häller upp vatten i ett glas. Foto Christine Olsson.
Foto: Christine Olsson

Förslag: Skjut upp kravet på mindre bly i kranar

2:01 min

Nästan alla riskerar att få i sig för mycket bly via dricksvattnet, eftersom många kranar i kök och badrum läcker bly.

Boverket har föreslagit att kravet på att nya kökskranar ska avge mindre blymängder än i dag ska skjutas upp.

Det är branschföretagen som önskat ett senare ikraftträdande.

– Efter midsommar förra året fick vi en propå ifrån tillverkarna till de här blandarna att det har varit problem med att få fram material, problem med att hantera det här materialet med mindre bly i och de såg ett behov av att få tiden framflyttad, säger Bertil Jönsson, Boverkets expert i vatten- och avloppsfrågor.

Efter EU:s larm om höga halter farligt bly i barns blod, beslöt Boverket 2014 att kökskranar och tvättställskranar som byggs in i svenska bostäder inte får avge mer än 5 mikrogram bly per liter vatten. Idag är gränsen 20 mikrogram och det lägre värdet skulle börja gälla den 1 juli i år.

Men nu har Boverket föreslagit att ändringen flyttas fram till årsskiftet. Förslaget har varit ute på remiss och beslut väntas om några veckor.

Det är branschföretagen som begärt att skärpningen skjuts upp.

Industrin behöver tid på sig att ställa om och stora ekonomiska värden står på spel, enligt en skrivelse från VVS-fabrikanternas råd, Svensk Armaturindustri och Rörgrossistföreningen till Boverket.

Det finns kranar i handeln som inte avger bly, men de flesta mässingskranar som redan används i vanliga hushåll gör det.

Det är när vattnet står i kranen under natten, som de första decilitrarna kan innehålla höga halter.

Bertil Jönsson, som är vatten- och avloppsexpert på Boverket tycker inte att det vattnet ska drickas och särskilt inte användas till välling till ett litet barn.

– Jag tycker att man ska spola ut! Man behöver inte spola ut så mycket för i en stor kökskran finns det 2,5 deciliter. Efter det är det ju inte ett material som innehåller bly. Det är antingen kopparrör eller så är det ett plaströr eller om det är en gammal byggnad kan det till och med vara galvaniserade rör, säger han.

– Därmed tycker jag att ska man dricka vattnet så ska det ju vara svalt och kallt, då får man ju spola ut ännu mer, säger Bertil Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista