Kvinna med slöja håller barn i famnen.
1 av 3
Salafa Saraj är asylsökande. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio
Man med skägg och mörkt hår från sidan
2 av 3
Studenten Ahmad Akkad söker asyl i Sverige Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio
Man med glasögon och mörk jacka.
3 av 3
Rami Kojar söker asyl i Sverige Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio

Syrier vill inte att gränser stängs i Europa

2:07 min

Om avtalet tas kan det innebära att Turkiet stänger gränserna till Europa och de flyktingar som finns där har svårt att fortsätta.

Turkiet är ett svårt land att leva i, säger Asylsökande Ahmad Akkad som bodde i 1 år i Turkiet innan han kom till Sverige.

– Det är ett hårt liv i Turkiet. Jag arbetade 14 timmar om dagen och jag fick en månadslön på 250 dollar.

Att leva i Turkiet för syrier är ett hårt liv, säger Ahmad Akkad. Han lämnade Syrien där han studerade, nä han blev inkallad till militären. Men han valde att lämna syrier och flydde till Turkiet. Syrier får ungefär hälften så mycket betalt som turkar och syrier diskrimineras där.

Själv arbetade han under ett år 14 timmar om dagens med att göra tygtryck till en månadslön motsvarande drygt 2000 svenska kronor.

Han lämnade Turkiet och lyckades ta sig till Sverige vilket många av hans vänner som är kvar i Turkiet också hoppas att kunna göra.

– Resan till havs är den största utmaningen på resan till Sverige. 

Salafa Saraj också hon från Syrien och har tillbringat en tid i Turkiet. Hon har sin syster kvar i Turkiet. Det är mycket konflikter mellan syrier och turkar, säger Salafa.

Att alla flyktingar skulle behöva stanna kvar i Turkiet skulle bli mycket svårt för många flyktingar. Syrier är inte omtyckta av turkarna och det uppstår mycket konflikter mellan oss, säger Salafa Saraj.

– Och allt är dyrt för oss att köpa där. De tar dubbelt betalt. Det är dyrt med boende och med mat, säger hon. 

Rami Kojar, syrier och asylsökande i Sverige sedan fyra månader. Han är ledsen över hotet om att gränsen mellan Turkiet och övriga Europa kan komma att stängas.

Han har sin mamma och sin lillebror kvar i Turkiet. Och han hade hoppas på att få återse dem snart i Sverige. 

– Jag är ledsen för jag har min mamma och min lillebror i Turkiet. Jag skulle så gärna vilja att de kom hit, men nu ser det inte ut som det skulle kunna vara möjligt. 

– Vi har ingen släkt i Turkiet så nu kommer ingen att kunna hjälpa dem om de blir fast där, säger Rami Kojar, asylsökande i Sverige sedan fyra månader.

maria.repitsch@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista