Fasad med polisskylt.
Foto: Daniella Backlund /TT

Polisen kritiseras för tillsättning av chefer

1:13 min

Polisen har fått backning om tillsättandet av chefer i den nya organisation som sattes på fötter vid årsskiftet. 15 chefstjänster har överklagats och polisledningen har hittills fått kritik i åtta avgjorda ärenden.

Lena Nitz är ordförande i polisernas fackliga organisation Polisförbundet. Hon ser i detta ännu ett fel i omorganisationen.

– Jag tycker att det stärker vår tes att mycket av arbetet med omorganisationen har gått fort och har blivit fel, säger Lena Nitz.

Det är Polistidningen som skriver om dessa chefstillsättningar. När Polisens nya organisation drogs igång fick alla poliser söka sina tjänster på nytt. Ett 20-tal tillsättningar har överklagats av sökande, 15 av dem handlar om chefsjobb.

Enligt Polistidningen har Statens överklagandenämnd i hittills tio avgjorda ärenden sagt att i tre fall borde den polis som överklagat fått tjänsten. I fem fall har det begåtts fel och de tillsättningarna måste göras om och nu måste det göras på ett bättre sätt, kräver Lena Nitz.

– Och dessutom, de ärenden som måste göras om, måste göras på rätt sätt. Och det kommer säkert att komma fram fler exempel på ärenden där man måste ta om processen.

Polisledningen borde se allvarligt på detta, menar Lena Nitz. De chefer som tillsätts genom en tveksam rekryteringsprocess saknar ju i hög grad legitimitet att leda sina medarbetare.

– Det är ju en problematik som blir allvarlig inom en sådan verksamhet som polisverksamheten, menar Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista