Blombuketter ligger på marken.
Två personer miste livet i skottlossningen på restaurangen. Foto: Josipa Kesic/Sveriges Radio

Ett år sedan dödsskjutningen på Vårväderstorget

"Jag kan fortfarande inte sova"
2:26 min

Ett år efter skjutningen på Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg då två män dödades och åtta skadades närmar sig utredningen sitt slutskede.

Utredningen är en av de största i Västra Götaland hittills och omfattar en härva av flera olika brott.

Nikola var en besökarna på restaurangen den kvällen.

– När de avlossade skotten så kastade jag mig ner. Det var ungefär 30-50 skott, berättar Nikola.

Ett år efter larmsamtalet om skottlossning med automatvapen på restaurangen på Vårväderstorget i Göteborg visar Robert Karlsson, chef för utredningsenheten vid polisen i Göteborg, in i högkvarteret på polishuset.

Här pågår en febril aktivitet. På väggarna sitter bilder av vapen och misstänkta, blodiga interiörer från brottsplatser, vapen och tidslinjer över händelseförlopp uppritade.

Här är själva hjärtat av utredningen. Spaningsledningen sitter längst ner och så sitter personal och jobbar här nästan hela tiden, säger han.

Utredningen är en av de största i Västra Götaland någonsin och innehåller nästan 9000 sidor. Åtta personer sitter häktade och i utredningen ingår också en annan dödsskjutning på Hisingen, skottlossning och mordförsök i Majorna och flera vapenbrott och narkotikabrott.

En härva av brott som handlar om uppgörelser mellan olika gäng.

– Det ser vi väldigt tydligt i den här utredningen att man finns på olika sidor vid olika tidpunkter, och så är det ju i gängkrig där våldet böljar fram och tillbaka, säger Robert Karlsson.

Polisen har satsat stora resurser på utredningen med förstärkning av personal från hela regionen och det har betytt mycket, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

– Det som har varit avgörande är att vi har fått behålla så stora resurser över tid. Det har gjort det möjligt att jobba brett i utredningen och även utreda alternativa händelseförlopp, säger hon.

Ulrika Åberg är en av tre åklagare som jobbar med fallet. I maj hoppas de kunna väcka åtal.

Nikola som såg sin vän skjutas lever fortfarande med minnet av automatvapnen.

– Jag kan fortfarande inte sova. Bilderna kommer framför mig hela tiden, säger Nikola.

I maj väntas åtalet komma i den här utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".