Två män i mörka kostymer pratar med varandra.
Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel och Greklands premiärminister Alexis Tsipras på EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Francois Walschaerts

EU-toppmötet med Turkiet tar tid

1:52 min

Det finns ett förslag till avtal om hur Turkiet och EU ska samarbeta för att minska antalet migranter och flyktingar i unionsländerna.

Trots att det här är ett i en lång rad av möten med Turkiet vågar inte EU:s ordförande Donald Tusk vara mer än försiktigt optimistisk om utgången.

– Jag är försiktigt optimistisk men uppriktigt sagt mer försiktig än optimistisk, sa EU:s ordförande.

Förslaget till avtal säger att alla flyktingar utom i princip kurder ska flyttas från Grekland till Turkiet. Av dessa ska maximalt 72.000 syrier erbjudas vidarebosättning i ett EU-land. En känslig fråga är den snabba prövning flyktingar ska få i Grekland och ännu känsligare är hur de regler som gäller för asyl och skydd i Turkiet fungerar i verkligheten.

Litauens president Dalia Grybauskaite sa att hon förstår kritiken. Förslaget är komplicerat och ett gränsfall i internationell lag, säger hon.

– Det blir väldigt svårt att implementera.

För Grekland som pressas hårt av flyktingströmmarna är ett avtal livsviktigt eftersom det ska tömma de grekiska öarna på flyktingar och migranter.

– Jag förväntar mig att Grekland i sitt svåra läge ska få hjälp, sa Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Under kvällen fick regeringscheferna i Bryssel ta emot en ny version av avtalsförslag. Blir regeringscheferna överens blir det diskussioner direkt med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista