Misstänkt terrorist kan ha bott i Sverige

Mannen som sköts ihjäl av polis vid en antiterrorinsats i Bryssel i tisdags har bott i Sverige, rapporterar Sky News. Tv-kanalen hänvisar till dokument som den fått via en källa inom Islamiska staten (IS).

Den döde har identifierats av belgiska myndigheter som en 35-årig algerisk medborgare som befann sig i Belgien utan visum.

Åklagaren som har hand om fallet vill inte bekräfta uppgiften om att mannen bott i Sverige.

– Jag kan inte bekräfta uppgiften med anledning av en pågående utredning, säger Eric Van Der Sypt, federal åklagare i Belgien, till TT.

Inte heller svenska Säpo vill bekräfta uppgifterna från den brittiska tv-kanalen.

– Den informationen som vi har i det här ärendet kommunicerar vi med de belgiska myndigheterna. Vi överlåter till dem att göra bedömningen om vilken information som kan lämnas efter det att anhöriga har underättats och med hänsyn till den pågående polisutredningen, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo, till TT.

Enligt Sky News var mannen gift. Av rapporten framgår inte när han ska ha bott i Sverige eller hur länge. Enligt dokumenten från IS reste han i april 2014 till Syrien via Tyskland, Frankrike och Spanien. Han tog sig in i Syrien från Turkiet och anslöt sig till den extrema jihadiströrelsen. Han ställde upp som frivillig självmordsbombare och reste till Belgien.

Det är oklart när mannen kom till Belgien, och det är heller inte känt hur han kunnat ta sig in i landet där han ska vara känd av polisen. Belgiska myndigheter bekräftar för Sky News att han greps i Belgien bara någon månad innan han reste till Syrien i april 2014.

Enligt dokumenten som Sky News hänvisar till hade mannen bara ytliga kunskaper om den religiösa lagen, sharia. Han hade fått ett "nom de guerre" av terrorgruppen, alltså ett slags soldatnamn eller "krigsnamn".

IS-dokumentet anger ett telefonnummer till en av mannens anhöriga, som han lämnat som kontaktperson. Men när Sky News ringer hörs bara ett automatiskt meddelande som spelas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista