kurdisk flagga
Foto: Amr Nabil/TT/arkiv

Kurder utropar egen region

Både regim och opposition är emot
1:02 min

I norra Syrien har kurderna utropat en federal region som snabbt möttes av kritik.

Samtidigt som fredssamtalen om Syrien i Genève återupptagits utropar kurderna en federal region i norra Syrien. Både den syriska regimen och oppositionen var snabbt ute med att avvisa beslutet som ses som en politisk reaktion på att kurderna uteslutits från fredssamtalen.

Beslutet avvisades direkt av Syriens utrikesdepartement som sa att beslutet inte är förenligt med konstitutionen och är värdelöst utan vare sig politisk eller rättslig verkan.

Stora delar av området som utropats som en federal region kontrolleras av kurderna och delades för två år sedan upp i tre självstyrande enklaver, så kallade kantoner.

Grannlandet Turkiet har tidigare varnat kurderna för att ta beslutet och uttryck stark oro för kurdernas stärkta roll i Syrien.

Turkiet, som sedan förra sommaren övergett vapenvila med kurdiska PKK, ser dagens beslut som en provokation.

Även Ryssland och USA, som båda mer eller mindre stödjer kurderna i kriget mot IS, har kritiserat kurderna för att ta ett sådant beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".