Angela Merkel vid EU-mötet i Bryssel natten mot 18 mars 2016.
Angela Merkel strax efter EU-mötet i Bryssel natten mot fredag. Foto: Virginia Mayo/TT

Enighet på EU-toppmötet om flyktingplan

2:09 min

EU vill ha avtal om flyktingar med Turkiet, men flera stötestenar återstår.

Strax efter midnatt tog EU:s stats- och regeringschefer ett nattuppehåll i sitt toppmöte efter att länderna till slut enats om en gemensam förhandlingslinje mot Turkiet, inför slutförhandlingarna under fredagen om ett avtal för att lösa flykting- och migrantkrisen.

EU-länderna vill ha ett avtal med Turkiet, samtidigt som det finns flera stötestenar för att nå en slutlig uppgörelse, bland annat handlar det om hur långtgående medlemsförhandlingarna ska vara.

– Det blir inga enkla förhandlingar men vi kommer att göra allt för att nå en överenskommelse med Turkiet, förklarade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Det finns en rad stötestenar. Cypern vill till exempel inte att EU ska inleda förhandlingar om turkiskt EU-medlemskap på fler områden, än vad som redan har gjorts. Bakgrunden är bland annat den långa konflikten mellan Cypern och Turkiet om det delade Cypern.

Enligt EU-länderna är det viktigt att de flyktingar och migranter som genom avtalet först måste stanna i Turkiet för att göra sin asylansökan till EU, får en individuell prövning och att asylrätten värnas.

Annars vill Grekland inte gå med på att, som Turkiet uttryckt, rensa öarna på flyktingar innan ett avtal träder i kraft mellan EU och Turkiet om flykting- och migrantkrisen. Detta har Turkiet krävt för att de 8 000 flyktingar och migranter som finns på öarna idag inte ska blandas samman med de flyktingar som väntas komma dit efter att avtalet träder i kraft. De senare kan i och med avtalet komma att skickas tillbaka till Turkiet om det inte finns något skyddsbehov.

Statsminister Stefan Löfven medger att det här är svår fråga i förhandlingarna med Turkiet:

– Det kräver att man i de flesta fall att man också flyttar flyktingar in till fastlandet, så det är en mycket stor logistisk övning.

EU-kommissionen säger sig annars vara beredd att inom bara några dagar hjälpa till med dussintals domare, hundratals handläggare samt också vakter som ska hålla ordning.

Under fredagen väntar förhandlingar mellan EU och Turkiet som börjar redan under morgonen. Sedan planeras EU:s stats- och regeringschefer återsamlas strax efter lunch för att få reda på resultatet av morgonens och förmiddagens förhandlingar med Turkiet.

– Vi har haft en lång diskussion eftersom det är mycket komplexa frågor, säger Stefan Löfven. Men ambitionen är klar. De 28 medlemsländerna i EU vill hitta en lösning med Turkiet, så att vi får stopp på de farliga flyktvägarna.

Men ni är fortfarande inte överens om exakt hur lösningen ska se ut?

– Vi har diskuterat en position som Europeiska rådets ordförande Donald Tusk nu har fått mandat att fortsätta att diskutera med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista