En polis med kommunikationsradio på axeln.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att Polisen ska byta till mobil kommunikation i 4G-nätet. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Strid om polisens system för kommunikation

1:50 min

Kommunikationssystemet Rakel, som bland annat används av polis och räddningstjänst, bör ersättas. Det föreslår MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap i en utredning som lämnas till regeringen i dag.


Flera olika lösningar har föreslagits, där ett eget kommunikationssystem i 4G-nätet är det dyraste alternativet.

Avgörande argument är att samhället måste ha kontroll över informationen och det kan inte kan uppnås med att köpa tjänster i ett kommersiellt nät från till exempel Telia eller Tele2.

– Den lösning som bäst motsvarar behoven är ett rikstäckande, dedikerat radionät för samhällsviktig verksamhet, säger Minna Nyman som är verksamhetschef för Rakel på MSB.

Behovet är stort av mobilt bredband som ersättning för nuvarande Rakel-systemet, som endast klarar kommunikation genom tal.

Ett eget 4G-nät är dock det dyraste alternativet av flera möjliga lösningar som tagits fram av Post- och telestyrelsen, PTS, i en parallell utredning som också lämnas över till regeringen i dag.

PTS vill helst att blåljusmyndigheterna placeras i område i mitten av 700-MHz-bandet som telebolagen som Telia och Tele2 inte vill vara i. Det är mindre attraktivt för kommersiella tjänster och kräver annan utrustning än vanliga mobiltelefoner.

– Nu har vi vikt en tredjedel av bandet för att inte omöjliggöra en sådan utveckling, säger Jonas Wessel, chef för PTS spektrumavdelning. Jag tycker vi ska avvakta och se vart det tar vägen.

Blåljusmyndigheterna vill inte ligga i det utrymme som PTS föreslår, utan vill ha ett av utrymmena i övriga 700-bandet som också telebolagen helst vill ha. Här blir det en hård kamp som får avgöras av regeringen och inrikesminister Anders Ygeman.

En placering i den tredjedel som PTS reserverat för blåljusmyndigheterna innebär att all utrustning och utveckling kommer att kosta mycket mer säger Minna Nyman.

– Om vi går den vägen, så kommer vi att hamna i en nischmarknadslösning där vi inte kan använda oss av konsumentprodukter i vår verksamhet. Men det vill vi såklart kunna göra.

700-MHz-bandet töms just nu på tv-sändningar med början i norr och om ett år ska de telebolag som vunnit en auktion som PTS håller i, börja bygga ut 4G-nät där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista