Donald Tusk, manlig flykting i rullstol som vädjar om att komma vidare, Ahmet Davutoglu, turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu
Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu anlände till Bryssel under fredagmorgonen. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Analys: EU skärper tonen mot Turkiet

3:52 min

Nu under morgonen inleds förhandlingarna mellan Turkiet och EU igen. I natt kom besked om att EU-länderna har kommit överens om en, som de kallar det, ”gemensam hållning” i förhandlingarna med Turkiet. Det har ännu inte framkommit så många detaljer om exakt vad de har enats kring.

Ekots EU-reporter Susanne Palme befinner sig i Bryssel för att bevaka förhandlingarna och medverkade i P1-morgon och kommenterar läget inför dagens toppmöte.  

Vad betyder den ”gemensamma hållningen”? 

– Det betyder att man nu har gett europeiska rådets ordförande Donald Tusk ett förhandlingsmandat inför samtalen som inleds klockan halv nio. Det EU-länderna har enats kring är de principer som EU-länderna inte kan backa ifrån.

– Det man kan säga är att EU nu skärper tonen mot Turkiet. Det har ju varit väldigt stor oro från många länder över att det här avtalet med Turkiet inte är lagligt, inte överensstämmer med internationell rätt. I den här texten, som EU-länderna enats kring, så säger man nu att alla flyktingar som kommer till Grekland ska få en individuell prövning med rätt att överklaga.

I texten står också att de flyktingar som skickas tillbaka till Turkiet måste få skydd och rättigheter som lever upp till samma standard som FN:s flyktingkonvention, alltså Genèvekonventionen, som Turkiet inte har ratificerat fullt ut.

– EU-länderna säger också att Turkiet inte kommer att få någon gräddfil. Turkiet måste uppfylla samtliga EU:s 72 kriterier för att få viseringsfrihet som EU har utlovat, alltså att turkiska medborgare ska få resa fritt till EU utan visum.

– Det är en skärpning jämfört med tidigare, säger Susanne Palme.

Hur hårda har förhandlingarna varit under gårdagskvällen?

– Det blev ingen stor batalj igår kväll, då hade man hållit på hela natten. EU har enats om huvudprinciperna. Nu ligger bollen hos Turkiet. Vi vet ju ännu inte vad Turkiet kan acceptera.

Sedan återstår detaljerna, hur avtalet med Turkiet ska kunna genomföras. Då blir det skarpt läge, säger Susanne Palme. Då kommer de här olösta frågorna som till exempel om Ungern, Slovakien och andra länder gå med på att ta emot syriska flyktingar från Turkiet. Kommer EU att leverera?

Vad är den stora stötestenen?

– Det är Cypern. Cypern kan fälla ett avtal i dag. Pressen på Cypern från de andra EU-länderna kommer att vara enormt stark. Bakgrunden är att Turkiet inte erkänner Cypern som stat. Till exempel handlar det om att öppna turkiska hamnar för Turkiska fartyg. Det måste lösas.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista