Målaren Anders Månsson, skyddsombud och aktiv i facket, vill att det märks på lönen att det går bra för byggbranschen. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
Målaren Anders Månsson, skyddsombud och aktiv i facket, vill att det märks på lönen att det går bra för byggbranschen. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Konfliktrisken ökar i avtalsrörelsen

"Det är ansvarslöst"
1:50 min

Risken för strejker och andra konflikter är större i den här avtalsrörelsen än tidigare, den bedömningen gör både fack och arbetsgivare nu när det är två veckor kvar innan de första avtalen ska vara klara.

Peter Jeppsson är vice vd och avtalsansvarig på Svenskt Näringsliv.

– Konfliktrisken är större än vanligt. Det är ganska ansvarslöst av dem som tänker sig att använda konfliktvapnet för att kasta av sig en modell som har fungerat väldigt väl under 20 år, och har gett 60 procent i reallöneförbättringar, säger han.

Det har börjat hetta till i den stora avtalsrörelsen. Den sista mars löper avtalen ut för ungefär hälften av de omkring 3 miljoner anställda som berörs. Det gäller bland annat industrin, byggbranschen och i handeln.

Målarna är det fack som tydligast pratar om att möjligen varsla om konflikt. För att den ska kunna träda i kraft den 1 april skulle ett varsel kunna komma redan i dag.

Målaren och skyddsombudet Anders Månsson tycker att det är dags att arbetarna får ta del av företagens vinster.

– Man får känslan av att man får vara med och ta smällarna när det går dåligt, då får man hålla igen. Jag förstår att arbetsgivarna vill tjäna pengar, och det tycker jag att de ska få göra också, men man borde få vissa delar av den där kakan, och att den ökar när det går bra, säger han.

Det går trögt i avtalsförhandlingarna överlag. Industrifacken menar att parterna under Industriavtalets snart 20-åriga historia aldrig har stått så långt ifrån varandra. I industrin har konfliktrisken gått från rött till gult i fackens trafikljusmetafor.

Byggbranschen går bra. Facken där vill ha högre löneökningar än industrin och det skapar spänningar.

För Lars-Erik Jonsson, vd för Alviks måleri, ett av de största i Stockholm med drygt 100 anställda, skulle en konflikt komma olägligt.

– När det är vår och vi har sommaren framför oss så har vi väldigt mycket att göra, och då är det tajt räknat allting. Det kan bli väldigt besvärligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".